Iluzia optică veche de 36 de ani: ce se întâmplă în creier când o privim

de: Andrada Bonea
22 02. 2016

Efectul Thatcher e o iluzie optică veche de peste 36 de ani, care încă fascinează lumea științifică. Fotografia trucată poartă numele de „Iluzia Margaret Thatcher”, întrucât o reprezintă pe cea supranumită „doamna de fier”.

[related]

Efectul Thatcher se referă la momentul în care o imagine e întoarsă cu susul în jos. Dar, în loc să fie schimbate toate elementele din imagine, efectul are loc când gura și ochii sunt întoarse. Iluzia a fost creată în 1980 și a reprezentat o provocare pentru oamenii de știință, ajutându-i să înțeleagă mai bine cum funcționează procesele creierului. S-a descoperit că oamenii nu se gândesc la un chip ca un întreg, ci mai degrabă percep trăsăturile separat și le asamblează într-un întreg.

Imaginea a fost prima oară prezentată într-un studiu de către Peter Thompson, de la Universitatea York. Efectul pare să funcționeze pe orice fotografia. Singurul lucru care poate strica magia e un zâmbet care se distinge prin ceva aparte, forțând creierul să observe că ceva e în neregulă. Cercetările au arătat că și maimuțele răspund similar iluziei, ceea ce demonstrează că primatele și oamenii au același mod de a percepe chipurile. Există și un site unde poți încerca efectul pe ce fotografii vrei și se numește thatchereffect.com