Iarna nucleară ar putea fi provocarea supremă pentru oameni [VIDEO]

de: George Stanciu
08 11. 2016

Iarna nucleară, ce ar apărea în urma unui război atomic de amploare, este un efect extrem de periculos și de lungă durată.

Pe scurt, iarna nucleară reprezintă unul dintre cele mai extreme scenarii cu care omenirea s-ar putea confrunta și nu avem foarte multe șanse de supraviețuire. Cu toate acestea, aceste șanse variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi țările ce iau parte la un asemenea atacă, numărul de arme detonate de-a lungul acestui război, dar și locul în care acestea explodează.

Videoclipul de mai sus ne prezintă modul în care s-ar declanșa iarna nucleară, dar prezintă și efectele unui asemenea fenomen. Ce trebuie să știm de la bun început este că această ”iarnă” nu este una locală sau regională, ci afectează întreaga planetă. Videoclipul ne arată ce s-ar întâmpla în urma unui atac nuclear de la granița Pakistanului cu India, unde ar fi detonate 100 de astfel de focoase.

Primul efect al atacului îl reprezintă degajarea unor cantități masive de negru de fum în stratosferă. Lumina solară ar rămâne blocată în stratosferă, fiind captată de negrul de fum, crescând temperatura de aici, dar scăzând temperatura pe Pământ și în oceane.

Stratul de ozon ar fi, de asemenea, afectat puternic de aceste explozii nucleare, pe o perioadă de cel puțin 10 ani, iar distrugerea acestuia ar însemna și compromiterea recoltelor – acestea ar avea parte de ploi insuficiente, dar ar fi expuse și unor temperaturi din ce în ce mai scăzute, având foarte puțin timp să crească. Astfel, omenirea riscă să se confrunte cu o foamete la nivel global, arată gizmodo.com.

Efectele iernii nucleare s-ar resimți și după decenii de la atac. La cinci ani după explozii, temperatura pe Pământ ar fi mai scăzută cu 1,6 grade Celsius, iar în 20 de ani, temperatura ar fi cu 1 grad Celsius mai scăzută.

Nu trebuie să uităm că această simulare ia în calcul doar 100 de focoase nucleare, în timp ce pe planetă există 15.000 de astfel de arme ce pot fi folosite de puterile nucleare ale Terrei.