Ochelarii HoloLens pot fi cumpărați de către dezvoltatori
Mergând pe același drum ca Oculus Rift, ochelarii de realitate augmentată de la Microsoft au stat o lungă perioadă în laboratoarele din Redmond, ca apoi să fie disponibili o perioadă limitată exclusiv dezvoltatorilor.
Deși au anunțat că mai întâi așteaptă ca publicul să fie interesat de faimoșii ochelari de realitate augmentată înainte de a-i lansa, Microsoft a luat-o, se pare, înaintea interesului publicului și a decis să facă ochelarii HoloLens disponibili la precomenzi. Nu oricui, evident, ci doar celor care doresc să dezvolte aplicații pentru ochelarii Microsoft.
Cei care deja au aplicat pentru achiziția acestori ochelari de 3000 de dolari vor primi curând invitațiile de achiziție, în timp ce noii clienți interesați pot de acum achiziționa și ei ochelarii Microsoft. Unitățile comandate vor începe să ajungă în America și Canada începând cu 30 martie.
Așa cum ar fi de așteptat, nu prea e mare lucru de făcut cu acești ochelari în momentul de față. Pe lângă numărul mic de aplicații disponibile pentru acest aparat, este extrem de posibil ca ochelarii să vină și cu un număr mare de bug-uri și inconsistențe de design care vor fi perfecționate abia după ce vor petrece luni bune în mâinile dezvoltatorilor. Totuși, conform lui Kudo Tsunoda, șeful Windows App Studio, aplicațiile valabile momentan pentru HoloLens sunt mai degrabă un model de urmat pentru dezvoltatori așa încât să poată vedea exact cum anume sunt folosite resursele ochelarilor.
Totuși, când vine vorba de detaliile tehnice ale aparatului, specificațiile nu pot să nu ne uimească. Ochelarii vin cu două lentice holografice transparente, două proiectoare HD 16:9 de lumină, calibrator automatic a distanței pupilei, patru camere destinate scanării mediului înconjurător, o cameră de 12MP pentru fotografii și una HD pentru filmare. De asemenea aceștia au patru microfoane și un senzor de luminăr ambientală. Ochelarii vin de asemenea cu un procesor integrat de la Intel cu arhitectură 32-bit și pentru prima oară în istorie, un procesor holografic (Holographic Processing Unit – HPU) construit direct de către Microsoft. De asemenea HoloLens oferă 64GB memorie flash și 2GB RAM.
E inutil de spus că HoloLens este un aparat construit pe baza uni concept complet nou, menit să pună bazele unei noi forme de divertisment. Cât de mult și în ce direcție va evolua interesul pentru HoloLens rămâne de văzut, însă nu poți să nu remarci eforturile inovatoare, cu un înalt grad de risc, pe care Microsoft a decis să le dea curs cu noii săi ochelari dedicați realității augmentate.