Hackerul român Guccifer ar fi mințit că a „spart” serverul lui Hillary Clinton, potrivit șefului FBI

de: Andrada Bonea
08 07. 2016

Guccifer este cunoscut pentru faptul că a făcut publice o serie de auto-portrete realizate de fostul preşedinte american George W. Bush, că a arătat tuturor „flirturile“ dintre Corina Creţu, membră a Parlamentului European, şi Colin Powel, dar şi că a obţinut numeroase fotografii şi mesaje private ale unor vedete naţionale şi internaţionale, aparent prin simpla ghicire a parolelor acestora.

De asemenea, Guccifer a fost acuzat accesarea corespondenţei private dintre Hillary Clinton şi a consilierei ei, Sidney Blumenthal. Tocmai din cauza spargerii corespondenţei de către Guccifer, a ieşit la iveală că fostul secretar de stat a folosit un server privat de mail în timpul mandatului de la Casa Albă, căruia îi lipseau măsurile de securitate implementate pe conturile de mail ale oficialilor americani.

Guccifer a fost prins pe 22 ianuarie 2014, după ce, timp de doi ani, a reușit să se ascundă de agenții FBI. Totuși, șeful FBI spune că Guccifer, pe numele său real Marcel Lazăr, ar fi mințit în legătură cu spargerea serverului privat al lui Clinton, în 2013. James Comey a susținut, în cadrul unei audieri în Congres, că Lazăr a recunoscut că a mințit când a pledat vinovat pentru acuzațiile de furt de identitate și acces neautorizat la computere.

Guccifer a declarat, la începutul lunii mai, pentru Fox News, că a spart foarte ușor serverul personal al fostei secretare de stat în prima parte a anului 2013. Numele său a apărut în investigația federală a lui Hillary Clinton, care ar fi ținut pe serverul ei 2.200 de informații considerate acum clasificate și alte 22 top-secrete, conform HotNews.

Echipa lui Clinton a trimis un comunicat potrivit căruia „nu există absolut nicio bază pentru a crede cele spuse de acest infractor din celula lui. Pe lângă faptul că nu oferă nicio dovadă pentru ce susține, iar descrierea făcută de el serverului scretarului Clinton este incorectă. Este de neconceput că ar fi obținut acces la emailurile ei fără să le facă publice, la fel ca în cazul celorlalte victime”.

Autoritățile au decis, acum câteva zile, că Hillary Clinton nu va fi pusă sub acuzare pentru că ar fi utilizat un server privat pentru e-mailuri, deși acest comportament caracterizat că fiind de o „gravă neglijență” de către șeful FBI.  Avizului poliției federale stabilește că „nu se impune nicio urmărire penală”, a declarat șeful FBI James Comey, care a anunțat finalul acestei anchete ultrasensibile, susceptibila de a afecta șansele lui Clinton la președinția SUA.