Hackerii au furat 80 de milioane dintr-o bancă, dar sperau la un miliard

de: Alexandru Puiu
11 03. 2016

În urma unuia dintre atacurile cibernetice cele mai costisitoare, un grup de hackeri a reușit să fure 80 de milioane de dolari dintr-o singură bancă.

Sunt șanse foarte mici să mai poată fi recuperat prejudiciul provocat zilele trecut de un grup de hackeri asupra unei bănci din Bangladesh. În plus, s-ar putea ca acest eveniment să intre în istorie ca fiind unul dintre cele mai mari furturi dintr-o bancă realizate vreodată în format electronic.

Totul a început cu furtul datelor de autentificare al unor angajați Bangladesh Bank. În secunda următoare, au fost inițiate, folosind acele date,  13 transferuri bancare în numele bănci din Rezerva Federală din New York către organizații din Philipine și Sri Lanka. Patru transferuri în valoare de 81 de milioane de dolari au fost finalizate cu succes. În principiu, s-ar fi încheiat și celălalte în aceeași manieră, până la suma totală de 850 de milioane de dolari dacă respectivii hackeri nu ar fi făcut o greșeală de ortografie. O bancă din Germania, folosită pentru pasarea banilor dintr-o țară în alta s-a autosesizat în momentul în care a văzut că Foundation figura ca Fandation.

La scurt timp după descoperirea greșelii, restul transferurilor au fost anulate, fără a se mai putea face ceva în privința celor 81 de milioane de dolari. Acum se lucrează intens la stabilirea vinovaților, deși s-ar putea ca, în definitiv, să fie doar un joc de pasat vina. Oficialii Bangladesh Bank au inițiat o inspecția internă pentru a se lămuri cum a putut avea loc atacul. Un grup de experți a confirmat pentru Reuters faptul, cel mai probabil, hackeri au pus ținta pe câțiva angajați cu funcții importante din bancă și le-au furat acestora datele de autentificare. În același timp, Bangladesh Bank speră ca rezerva federală să-și asume o parte din vină pentru că nu au blocat transferurile, chiar dacă nu americanii au fost în final victima hackerilor.

Cel mai mare jaf de o o manieră similară a fost înregistrat în 2015, când un grup de hackeri ruși, folosind infecții malware, au rămas cu aproximativ un miliard de dolari.