GovITHub este încercarea statului de a colabora cu mediul IT și oferă burse de 2.000 euro

de: Octavian Palade
04 08. 2016

Birocrația românească a devenit coșmarul oricărei persoane care vrea să plătească niște taxe sau care vrea eliberarea unor documente. Premierul Dacian Cioloș a făcut primii pași pentru a aduce sistemul la normalitate, iar lansarea platformei GovITHub este cea mai recentă mișcare în acest sens.

GovITHub este un program care vrea să transforme serviciile publice prin intermediul unor programe software specializate, pentru a schimba modul în care cetățenii și cei din mediul antreprenorial interacționează cu statul.

„Lansăm astăzi platforma GovITHub, care se doreşte a fi o platformă care să reunească oameni care au curajul de a face o pauză în activitatea lor profesională şi să vină să dea o mână de ajutor pentru transformarea serviciilor publice“, a declarat premierul Dacian Cioloş. „Ne-am dat seama că avem nevoie de capacitate inovativă în administrație, capacitate de inovație care să vină din sectorul care, din punctul meu de vedere, s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească, producția de servicii IT. Este chiar impresionant”, a mai declarat premierul.

La GovITHub vor participa tineri specialişti în domeniul IT, antreprenori, manageri de proiecte din companiile IT, membri ai administraţiei publice centrale şi membri ai asociaţiilor de profil IT din zona non-guvernamentală, clustere şi non-profit. Activitatea GovITHub începe oficial pe 1 septembrie 2016 și Cioloș crede că programul va accelera considerabil dezvoltarea serviciilor IT care ar putea contribui la creșterea Produsului Intern Brut.

Cioloș a mai spus că în cadrul programului GovITHub vor fi acordate burse de 2.000 de euro pe lună, timp de șase luni, însă persoanele interesate vor putea lucra și pe bază de voluntariat, potrivit Agerpres.

„Asta e ideea acestei platforme: să găsim oameni care sunt dispuși, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru șase luni, de 2.000 de euro pe lună. Sigur nu e miraculos 2.000 de euro pe lună, dar e cred suficient de stimulativ pentru oameni (…). Poate să vină oricine, dar mă gândesc că pentru un tânăr o experiență în administrație din această perspectivă ar putea fi foarte utilă. (…) Deci, va avea șase luni, cu această bursă de 2.000 de euro pe lună, pentru a crea, pornind de la identificarea unor probleme (…), și de a-și lăsa urmele trecerii prin administrație prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administrației, ci și cetățenilor. Deci, va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat, o schemă mai flexibilă, dar care din punctul meu de vedere ar putea avea cel puțin aceeași eficiență. Și sistemul de voluntariat îl testăm în momentul de față și chiar eu am putut să constat că funcționează, avem un astfel de voluntar la Ministrul Mediului, care lucrează pe îmbunătățirea acelei aplicații privind ‘Inspectorul Pădurilor'”, a adăugat Cioloș.

Premierul a precizat că are certitudinea că, dacă va fi un succes, programul GovITHub va continua indiferent de cine va veni la guvernare.