Rezultatele ”adevărate” ale căutărilor pe Google pot fi acum accesate doar cu un VPN
Dacă locuiți în Europa, Google nu va mai afișa toate rezultatele care privesc persoanele private. Această decizie vine în urma unei legi a Curții de Justiție a Uniunii Europene care interzice afișarea informațiilor despre persoanele private atunci când acestea o cer lui Google.
Acum doi ani, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ratificat legea supranumită ”dreptul de fi uitat” (“right to be forgotten”) care permite cetățenilor europeni să ceară motoarelor de căutare active în Europa, în special Google, să scoată din lista de rezultate anumite linkuri sau adrese URL care îi privesc și sunt considerate drept ”inadecvate, irelevante, excesive și în afara interesului public”.
Până acum Google aplica această lege în fiecare stat membru separat din Uniunea Europeană și nu în întreaga uniune. În alte cuvinte, dacă un utilizator din România sau Franța dorea să dispară din lista rezultatelor Google, gigantul american scotea din lista de afișări diferitele persoane doar în motoarele de căutare din țările de proveniență și nu pe Google.com, de exemplu.
Recent însă, Google a anunțat că legea Curții de Justiție europene se va aplica în toate țările din Uniunea Europeană concomitent. Atunci când un cetățean al UE va cere să fie scos din rezultatele căutării Google, acesta va dispărea din toate filialele Google din Europa, indiferent că sunt google.fr, google.ro sau google.de. De asemenea, acesta nu va fi afișat nici pe google.com, dacă IP-ul său va fi din Uniunea Europeană.
Trebuie totuși menționat că Google nu șterge informația urcată în mediul online, ci doar o blochează în Europa. Dacă cei curioși vor să vadă ”celelalte” rezultate oferite de Google, aceștia pot fie să navigheze din America sau, așa cum ziceam mai sus, să folosească un VPN.
Aceste mici aplicații prin care utilizatorii pot să ocolească principalele bariere impuse de regulatorii instituționali și marile companii arată cât de greu este să separi lumea Internetului în sectoare. Cum China are ”Marele Firewall” și cum Brazilia și Rusia încearcă de ceva vreme să-și separe propriul internet ”național” de cel global, e clar că tendințele secesioniste din lumea online sunt din ce în ce mai evidente. Google încearcă să oprească acest trend, dar dacă o forță coercitivă politică destul de puternică i-ar impune-o, e foarte posibil s-o facă și să pună capăt definitiv și accesului VPN-urilor. Totul depinde până la urmă de Google și la cuvintele cui gigantul din Cupertino își pleacă urechea.