Google sărbătorește anul bisect cu un logo special

de: Horia Despa
29 02. 2016

Anul bisect apare odată la patru ani. Acesta este deosebit prin faptul că are o zi în plus adăugată în luna februarie pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu cel astronomic.

Anii bisecți sunt speciali fără ca lumea să știe prea multe despre aceștia. Adăugați pentru prima oară în calendarul gregorian (cel utilizat de majoritatea țărilor din lume) în 1582, anul bisect constă în adăugarea unei zile în plus lunii februarie. Aceasta capătă 29 de zile în loc de 28.

Decizia astronomilor de a adăuga o zi în plus lunii februarie odată la patru ani a apărut datorită faptului că perioada de 365 de zile este mai scurtă decât un an tropic cu aproape 6 ore. Cum o eroare mică duce în timp la dereglări mari, neglijarea acestei desincronizări între anul tropic și cel calendaristic face ca peste sute de ani anul tropic să aibă trei zile întregi, în plus, față de cel calendaristic.

Chiar și așa, calendarul gregorian renunță la trei ani bisecți în 400 de ani. Anii multipli de 100 și multipli de 400 nu vor mai avea ziua de 29 februarie, așa cum au fost anii 1800, 1900 și cum vor fi anii 2100, 2200, 2300 și 2500.

Când vine vorba de semnificația anului bisect în societate, e interesant de observat care sunt reacțiile lumii în fața unei zile care apare odată la patru ani. De exemplu, băncile occidentale încearcă să facă din ziua de 29 februarie o zi de vacanță universală, iar diferite sindicate din Vest încearcă să facă tot din ziua de 29 februarie zi de odihnă, din cauza faptului că nu există remunerații speciale pentru ultima zi din februarie a anilor bisecți.

De asemenea, într-o situație specială se află și cei care sunt născuți pe 29 februarie de vreme ce, în mod oficial, aceștia nu-și pot sărbători ziua de naștere decât odată la patru ani. Evident, aceștia și-o sărbătoresc oricum în fiecare an, mutându-și ziua de naștere fie pe 1 martie, fie pe 28 februarie.

Ei bine, în caz că ziua de 29 februarie are o semnificație deosebită pentru voi, Google a ales să sărbătorească această zi specială cu un mic logo și să reamintească tuturor că din când în când, timpul nostru fix se mai bucură de o zi în plus.