Globurile de aur 2016: cine sunt marii câștigători

de: Andrada Bonea
11 01. 2016

Ediţia din acest an a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), a fost prezentată de actorul britanic Ricky Gervais și a avut loc în Los Angeles. 

Lungmetrajul The Revenant este marele învingător al celei de-a 73-a gale de decernare a Globurilor de Aur, unde pelicula regizată de Alejandro González Iñárritu s-a impus, dumincă, la trei categorii principale. Ca o confirmare a faptului că filmul e excelent, în cadrul aceleiași gale, Leonardo DiCaprio a primit trofeul pentru cel mai bun rol principal masculin într-un film-dramă, în timp ce Alejandro González Iñárritu a fost premiat pentru cea mai bună regie.

Regizorul Alejandro González Iñárritu, în discursul său de acceptare a premiului pentru regie, a mulţumit organizatorilor şi a rememorat momentele dificile din timpul filmărilor de la această peliculă, când temperaturile coborau adeseori sub zero grade Celsius. „Durerea este temporară, dar filmul va dura pentru totdeauna”, a spus cineastul.

The Revenant este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat.

Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă, eroul îngrozitoarei confruntări nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit.

The Martian, este un alt învingător al galei de duminică, iar până aici nu este nimic ieșit din comun. Totuși, ceea ce ne-a surprins și încă nu ne-a fost cu putință să înțelegem pe deplin este motivul pentru care pelicula regizată de Ridley Scott s-a impus la categoriile „cel mai bun film-comedie/musical” şi „cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/musical” (Matt Damon). Suntem de acord cu faptul că filmul a fost hazliu pe alocuri, dar nu vedem cum ar fi putut fi încadrat în categoria „comedie”.

Jennifer Lawrence a fost desemnată cea mai bună actriţă de comedie pentru portretizarea inventatoarei lui Miracle Mop în filmul Joy, iar Brie Larson, în vârstă de 26 de ani, a detronat-o pe Cate Blanchett şi a câştigat primul trofeu important din carieră, impunându-se cu rolul pe care l-a interpretat în drama Room. Printre ceilalţi câştigători ai galei de duminică seară s-a aflat şi Sylvester Stallone. Stallone a reluat rolul legendarului pugilist Rocky Balboa în filmul Creed şi, graţie acestei interpretări, l-a învins pe marele favorit al categoriei respective , Mark Rylance, nominalizat pentru rolul din Bridge of Spies.

Steve Jobs, controversata prezentare a vieţii cofondatorului companiei Apple, care a dezamăgit în box office în ciuda unor cronici elogioase, a câştigat două Globuri de Aur, prin actriţa Kate Winslet şi scenaristul Aaron Sorkin.

În domeniul producţiilor de televiziune, serialele Mozart in the Jungle, produs de platforma Amazon, şi Mr. Robot sunt considerate marile surprize ale galei de duminică. Aceste producţii au ieşit învingătoare dintr-o competiţie acerbă şi au fost desemnate „cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie”, respectiv „cel mai bun serial de televiziune – dramă”.