Generația pentru care fotbalul nu înseamnă nimic: și-au creat un sport din jocurile video
În Polonia, la Intel Extreme Masters, am înțeles de ce mulți consideră că sporturile electronice sunt viitorul entertainment-ului.
Nu trebuie să mergi foarte mult prin Katowice pentru a observa că fotbalul încă este sportul rege în vremurile noastre. Pe un perete este scris cu litere foarte mari ”Śląsk Wrocław”, echipa din cel mai mare oraș din regiune. Pe unul adiacent, câțiva suporteri au scris și mai mare numele echipei locale, GKS Katowice, participantă în cea de-a doua divizie din Polonia și, automat, nu la fel de populară precum rivala din Wroclaw. La două străzi distanță, găsești scris chiar și numele echipei Banik Ostrava (tot o echipă din Silezia, dar localizată în Cehia), ca o demonstrație a acelui naționalism silezian despre care se vorbește din când în când în presa poloneză.
Într-adevăr, fotbalul este prezentul. Dar între 2 si 6 martie, zeci de mii de oameni care au vizitat Spodek Arena din Katowice au avut ocazia de a vedea viitorul. Pe una dintre cele mai ciudate construcții pe care le-am văzut în ultima perioadă, asemănătoare unei farfurii zburătoare (”spodek” poate fi tradus drept ”farfurie” în limba română”), fularele cu echipe de fotbal sunt înlocuite de tricouri cu Virtus.pro, fulare cu Fnatic si bannere cu Luminosity. Se găsesc oameni de toate vârstele, dar majoritatea sunt tineri cu vârste până în 20 de ani, ai căror atleți preferați nu sunt Messi sau Cristiano Ronaldo, ci jucători precum Jarosław ”pasha” Jarząbkowski, sau Gabriel ”FalleN” Toledo.
Încă o dată, am avut ocazia de a vedea cât de importante devin sporturile electronice pe plan mondial. Dar, la fel ca în cazul oricărei schimbări de acest gen, multora dintre celor pasionați s-ar putea să nu le placă ceea ce devin sporturile electronice. Care ar putea fi cauza acestei schimbări la care asistă? Banii, desigur. Sume din ce în ce mai mari sunt investite în acest domeniu, iar unele canale de televiziune din străinătate deja au contracte pentru a transmite live cele mai importante competiții.
FOTO DeaziD
Giganți precum Blizzard investesc milioane de dolari pentru a transforma Heroes of the Storm într-un favorit la competițiile de gaming, iar jucătorii de Dota devin cei mai bine plătiți gameri profesioniști din istorie. În condițiile în care mizele devin mai mari în fiecare an, competiții la care oamenii se înscriau datorită pasiunii lor pentru jocuri riscă să se transforme într-un mediu supra-reglementat, în care interesele corporațiilor sunt mai importante decât cele ale fiecărui jucător în parte.
Dar pentru moment, lucrurile încă arată bine. Sporturile electronice câștigă mult mai mulți fani decât pierd, iar un număr din ce în ce mai mare de oameni încep să îi ia în serios pe practicanți. O imagine interesantă realizată în cadrul IEM din Katowice și care scoate în evidență acest lucru l-a avut în prim-plan pe un adolescent din Danemarca. Deoarece era încă minor, tânărul a venit la evenimentul din Polonia alături de tatăl său și a asistat la meciul din semi-finalele competiției de CS:GO doar cu un steag al Danemarcei și cu un banner pe care era scris cu litere mari: GO ASTRALIS.
Astralis este una dintre cele mai bune echipe din lume la Counter-Strike, însă a fost eliminată în semifinale de membrii Fnatic, care au câștigat într-un final competiția. Meciul dintre cele două echipe a durat mult mai mult decât era de așteptat, terminându-se abia la ora 3 dimineața. Acesta a fost un lucru prea puțin important pentru tânărul fan, care a rămas în sală alături de tatăl său până la final pentru a obține autografe de la compatrioții săi care tocmai pierduseră semifinala. Declarația tatălui i-a determinat pe mulți utilizatori de pe Reddit să-l declare adevăratul MVP al competiției: ”Am venit din Danemarca cu un singur scop: să obținem un autograf pentru fiul meu, iar deși a durat mai mult decât mă așteptam, am reușit să ma distrez”.
Pentru a nu ignora și aspectul organizatoric al evenimentului, trebuie menționat că sferturile de finală de Counter-Strike au avut în centru și una dintre gafele importante ale evenimentului. După eliminarea celor de la Virtus.pro, o echipă formată din polonezi, o mare parte din fanii locali au părăsit incinta temporar stadionului. Între timp, s-a trecut de ora 10, ultima oră la care puteau reintra în Spodek (un lucru pe care ei nu îl știau). Astfel, în momentul în care au ajuns la intrări, acești au aflat cu surprindere că nu mai aveau acces, indiferent de tipul de bilet pe care îl achiziționaseră.
CS:GO, League of Legends, Starcraft 2, Hearthstone și Heroes of the Storm nu au fost însă singurele jocuri care i-au atras pe pasionații de eSports. Intel Extreme Masters 2016 a marcat și debutul competiției Tom Clancy’s Rainbow Six Pro League. În urma unei înțelegeri între Xbox, Ubisoft și ESL, s-au pus bazele unei întreceri între jucătorii profesioniști de Rainbow Six Siege.
În cazul în care nu ați jucat încă Rainbow Six Siege, vă recomandăm să citiți review-ul nostru complet.
Din câte se pare, singurele platforme vizate au fost PC-ul și Xbox One, iar primele opt meciuri din Europa pe PC s-au desfășurat chiar la Katowice. Per total, Intel Extreme Masters, deși a avut unele puncte slabe, a fost un eveniment foarte bine organizat care a demonstrat cât de populare sunt jocurile pe calculator în această perioadă. Dacă ar fi să le fac o sugestie organizatorilor, aceea ar fi lansarea unei aplicații, pentru a ajuta participanții să se descurce mai ușor în interiorul arenei și să ajungă mai rapid la standurile care îi interesează.
Dacă un oraș precum Katowice, mult mai mic decât Bucureștiul, de exemplu, atrage zeci de mii de tineri la un asemenea eveniment, înseamnă că avem motive să sperăm că vom vedea, în viitorul apropiat, ceva asemănător și la noi în țară.