FBI ar putea avea în curând dreptul de a sparge sistemul oricărei persoane
Un software malițios intrat într-un sistem poate face schimbări cu un impact imprevizibil. Aparent, din cauza acestei ipoteze, Departamentul de Justiție al SUA plănuiește extinderea posibilităților de hacking ale guvernului.
Un nou set de reguli ar acorda FBI-ului autoritatea de a folosi malware-uri pentru a sparge sute de mii de computere aparținând oamenilor nevinovați. Planul de a extinde autoritatea guvernului și a autorităților și ar permite intrarea în milioane de sisteme cu un singur mandat. Dacă Congresul nu blochează propunerea, noile reguli vor intra în vigoare pe 1 decembrie, potrivit celor de la Wired.
Guvernul susține că are nevoie de această împuternicire pentru a investiga rețelele infectate cu malware-uri, numite și botneturi. Încă nu au fost furnizate informații foarte clare despre implementarea instrumentelor de hacking pe care FBI le va folosi. Cei de la Wired susțin că implementarea acestei strategii ar fi nesăbuită, mai ales că nu există prea multe indicii că s-ar concentra pe protecția instituțiilor cu un rol vital, cum ar fi spitalele.
Dacă un malware afectează telefonul sau computerul unui utilizator inocent, acesta și-ar putea pierde pozele, documentele și înregistrările. În schimb, dacă cineva pătrunde în sistemele unui spital, pot fi puse vieți în pericol. Dacă medicii nu au anumite informații disponibile în momente critice, pacienții pot muri.
Desigur, nimeni nu susține că guvernul are în plan să devasteze sistemele oamenilor aleși la întâmplare. Însă, istoria ne-a demonstrat că e dificil să gestionezi corect instrumentele de hacking și că, dacă nu le manevrezi cum trebuie, pot ajunge să fie folosite împotriva celor care le-au propus. De exemplu, instrumentul Carnivore al FBI, numit ulterior DCS 3000, avea anumite vulnerabilități care au putut fi exploatate de infractori.
Din nou, după cum subliniază cei de la Wired, cea mai mare problemă e lipsa transparenței în legătură cu toate aceste operațiuni. Un agent special FBI a declarat, recent, că un instrument e sigur pentru simplul fapt că l-a testat pe computerul de acasă și nu a făcut niciun fel de modificări de securitate. Având în vedere faptul că instrumentele ar putea viza milioane de computere, nu e tocmai suficientă metoda sa de testare.