Facebook și Twitter iau partea Apple în „războiul” criptării cu FBI

de: Andrada Bonea
19 02. 2016

Atât Facebook, cât și Twitter, s-au alăturat numărului crescător de companii tech care sprijină decizia Apple de a se opune deciziei FBI în chestiunea criptării, atât de mediatizată în ultimul timp.

După cum probabil vă amintiți, în data de 2 decembrie, anul trecut, Syed Farook și soția lui au ucis nu mai puțin de 14 persoane la o clinică din statul american California. Ulterior, FBI-ul a obținut iPhone-ul unuia dintre cei doi atacatori, însă a fost incapabil să acceseze conținutul criptat stocat în dispozitivul respectiv. Din această cauză, organizația a cerut ajutorul celor de la Apple, însă compania din Cupertino a refuzat să participe. Astfel, FBI-ul a fost nevoit să obțină un ordin judecătoresc, ceea ce, așa cum era firesc, i-a revoltat pe cei de la Apple.

După ce a primit somația din partea autorităților de la FBI, Tim Cook a luat o poziție cât se poate de fermă legată de această tentativă brutală a statului american de a interveni în viața privată a clienților Apple. Afirmațiile făcut de Cook au făcut ocolul Americii și al lumii, stârnind o puzderie de reacții din partea presei, dar și a altor figuri importante din lumea IT precum Jan Koum, fondatorul WhatsApp, care în mare parte au luat apărarea Apple. Dintre toate vocile care l-au apărat pe Tim Cook, cea mai remarcată a fost, probabil, cea a lui Sundar Pichai, CEO-ul Google.

Acesta a menționat în mai multe rânduri pe Twitter că ”a forța companiile să permită intruziunile din exterior în propriile sisteme de operare ar putea compromite intimitatea clienților lor”. A continuat spunând că ”prin a oferi forțelor de ordine acces la informații personale pe baza unor mandate legale valide este una, însă a obliga companiile să permită hacking-ul venit din partea autorităților statului este un lucru complet diferit”. De asemenea, Pichai consideră că o eventuală cedare a lui Tim Cook în fața FBI-ului ar putea crea un precedent periculos.

Cât despre Facebook, o declarație publică legată de această problemă sună astfel: „Condamnăm terorismul și oferim solidaritate totală victimelor terorii. Cei care vor să ridice în slăvi, promoveze sau plănuiască acțiuni teroriste nu au ce căuta în serviciile noastre. Apreciem și munca forțelor de ordine de a menține siguranța oamenilor. Când primim cereri în concordanță cu legea, ne supunem. Oricum, vom continua să luptăm acerb împotriva tentativelor de a slăbi securitatea sistemelor companiilor”. Pe de altă parte, Jack Dorsey, CEO al Twitter, a publicat următorul mesaj pe Twitter:

Decizia Apple de a se opune cererii FBI de a-și hackui propriul sistem a lansat un mic război în Washington și Silicon Valley. De o parte, se află majoritatea executivilor tech, care o consideră o încălcare a drepturilor clienților la securitate. De cealaltă parte, se află cei care percep decizia Apple drept un refuz de a bloca terorismul, potrivit The Verge. De exemplu, Cyrus Vance, avocat în Manhattan, a spus că are 175 de iPhone-uri implicate în cazuri penale care nu pot fi sparte din cauza criptării puternice a dispozitivelor. Acesta e de părere că Apple și Google se comportăm precum niște adolescenți, care nu lasă pe nimeni să le spună ce să facă dintr-un simplu instinct de rebeliune.