Facebook a construit un laborator imens pentru realitate virtuală și drone

de: Andrada Bonea
04 08. 2016

Mai devreme anul acesta, Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, și-a anunțat planul pe 10 ani, care poate fi rezumat destul de simplu: să construiască lucruri uimitoare.

Nu se referă doar la software sau platforme, ci la obiecte pe care oamenii le pot atinge și folosi. Pentru a construi astfel de obiecte, Facebook avea nevoie de un loc dedicat acestui scop. Acum câteva ore, compania a anunțat Area 404, noul laborator hardware. Este vorba despre un laborator imens, pe care compania îl va folosi pentru a dezvolta prototipuri de realitate virtuală, drone și nu numai.

Anunțul a fost publicat chiar de Mark Zuckerberg, pe pagina sa oficială. Acesta a inclus și câteva poze, ca să ne facem o idee despre cum arată laboratorul „mare cât un teren de fotbal”. Mark povestește și că echipamentele au fost atât de grele, încât a fost nevoie să fie scoasă podeaua clădirii, pentru ca apoi să fie montată una nouă.

După tonul postării, e evident că Zuckerberg este foarte entuziasmat de această realizare, care se dorește a fi un hub menit să aducă împreună experți ele căror idei pot accelera progresul tehnologic. Planul sună extraordinar, iar pozele ne indică faptul că Facebook vrea să ne pregătească serios pentru un viitor high-tech.

Toate acestea vin ca o completare a planurilor la fel de mărețe de dezvoltare a inteligențelor artificiale. Într-un post mai vechi de pe Facebook, Mark Zuckergberg povestea că a construit o echipă care să construiască cea mai bună inteligență artificială la Go din lume, și probabil prima care să bată fără probleme cei mai buni jucători umani la faimosul joc chinezesc.

Conform postării sale, se pare că oamenii de știință încearcă de 20 de ani să construiască inteligențe artificiale care să câștige la Go, însă de cele mai multe ori aceștia au eșuat. Zuckerberg se laudă că a reușit să facă într-un an cât alții în douăzeci: cercetătorii Facebook au reușit să construiască un AI care poate efectua mișcările pe tabla de joc în 0.1 secunde, ceea ce e la fel de rapid ca celelalte inteligențe artificiale cărora le-au luat 20 de ani să fie dezvoltate.