Extensia care te ajută să identifici știrile false

de: Bogdan Cristea
20 12. 2016

Potrivit Știri din lume, extensia ”De Necrezut – Oprim dezinformarea”, creată pentru browser-ul Google Chrome, îi ajută pe utilizatori să identifice mai ușor știrile false.

Știrile false au devenit o problemă din ce în ce mai mare în ultima perioadă, iar rețelele sociale și diversele platforme online au venit cu soluții din ce în ce mai interesant pentru a lupta împotriva acestora. În cazul în care folosiți browser-ul Google Chrome, ”De Necrezut – Oprim dezinformarea” ar putea fi o extensie extrem de utilă. Aceasta a fost creată de o persoană privată și folosește, deocamdată, ca referință, o lista improvizată de site-uri de știri false sau conspirații.

Pentru moment, ”De Necrezut – Oprim dezinformarea” este disponibilă doar pe Google Chrome, însă, pe viitor, ar putea deveni compatibilă și cu programe precum Mozilla Firefox sau Opera. Extensia poate fi descărcată din Webstore-ul Chrome și se integrează în mod automat în programul de navigare. Cel care accesează din Chrome un site de știri false sau le vede pe acestea în feed-ul de la Facebook, extensia afișează, pe o bandă roșie, că “acest site nu este o sursă sigură de informare”. Astfel, utilizatorul va încerca să verifice și informațiile oferite de alte surse cu privire la acel subiect.

Cel care a creat extensia ”De Necrezut – Oprim dezinformarea” se numește Ovidiu Mihalcea. Mihalcea este un web developer cu experiență în e-commerce și a prezentat extensia pe pagina sa de Facebook, explicând de ce este bună în prag de sărbători.

“Pentru a putea filtra mai ușor site-urile de știri legitime și obiective, am dezvoltat aceastș extensie de Chrome care afișeaza un avertisment peste postările site-urilor care publică conspirații și dezinformări. Unii dintre noi își aleg cu grijă prietenii de pe Facebook în funcție de calitatea conținutului share-uit, așa că poate extensia nu e pentru voi, dar sunt sigur că va fi utilă parinților, bunicilor sau celor pe care îi știți mai ușor de influențat. (…) Momentan, putem instala rudelor de sărbători pentru un 2017 mai bine informat”, a scris el pe Facebook.

Notificarea privind sursa îndoielnică a informațiilor poate apărea peste articolele distribuite pe Facebook, sub forma unei benzi roșii situate sub articol, dar și peste orice pagină din siteurile incluse în lista sa.

“Extensia momentan doar validează URL-ul articolului din Facebook sau URL-ul site-ului curent peste o listă predefinită.” Lista de site-uri cu informații îndoielnice este cea de pe Verificasursa.ro, un site care, de anul trecut, a adunat astfel de pagini web, fără ca autorii listei să-și asume clar identitatea și fără criterii limpezi după care au întocmit-o. Mihalcea a adăugat alte câteva site-uri celor de pe lista menționată.