Etichetele de pe produsele alimentare: cum le descifrezi și descoperi adevărul

de: PLAYTECH
09 04. 2016

Etichetele de pe produsele alimentare sunt pline de informații, dar descifrarea lor nu este cea mai facilă operațiune. Mai jos avem câteva sfaturi pentru cei care își doresc să afle ce mănâncă, de fapt. 

Medicii și nu numai ne sfătuiesc mereu să citim etichetele produselor înainte să le achiziționam, în special când vine vorba de alimente. Problema este că reușim cu greu să descifrăm informația multă, scrisă mic și în termeni mai puțini obișnuiți nouă.

În grabă sau în necunoștință de cauză, cumpărătorii aleg produse care nu sunt deloc benefice pentru sănătate. Etichetele produselor alimentare conțin, prin lege, toate informațiile relevante care ne-ar ajuta să facem alegeri mai inspirate, dar multe persoane se lasă păcălite cu voia lor, din comoditate.

Mai jos, vă oferim câteva sfaturi ușor de pus în practică pentru o alimentație mai sănătoasă.

Cum descifrezi informațiiile de pe etichetele produselor alimentare

Pentru a descifra corect informațiile de pe etichetele produselor alimentare, trebuie în primul rând să faceți diferența între marketing și realitate. La o singură plimbare printre rafturile supermarketurilor găsim o groază de sucuri, conserve sau orice alte alimente pe care întâlnim mesajul „100% natural”, „Aliment Bio” sau „Fara conservanti”, însă dacă citim cu atenție eticheta vom putea observă că de fapt produsul conține doar 50% sau chiar mai rău 3% produse naturale, restul fiind obținute din concentrate și stabilizatoare de arome. Este foarte important sș facem diferența dintre mesajul produsului, numit si mesaj de marketing, care are „datoria” de a ne face sa cumpărăm acel produs si conținutul său real.  Peste 80% din produsele care susțin ca sunt provenite din natură, sunt de fapt artificiale si nu sunt deloc sănatoase.

Ține cont de regula celor 100 de grame. Conform legii producătorii trebuie să ne descrie ce conțin 100g de produs, valorile exprimate acolo sunt în grame și reprezintă procentul din cantitatea de 100gr. De exemplu, dacă pe un produs este inscripționat 5g de grăsimi (la 100 de gr), asta se traduce că acel produs are 5% grăsimi.
Caloriile sunt importante și le găsiți la categoria ”energie”. Câmpul „energie” se referă la numărul de kilojuli (kj) din produsul respectiv, luându-se în considerare cantitatea de carbohidrați, grăsimi și proteine. Necesarul de energie diferă în funcție de vârstă și sex, în medie o femeie are nevoie de 8.800 de kj / zi, iar un bărbat 10.600 kj / zi.