Este uimitor de probabil să vorbiți despre Hitler online

de: Alexandru Puiu
06 05. 2016

Cea mai ciudată statistică pe care o veți citi săptămâna aceasta are legătură cu Hitler și gradul foarte ridicat de probabilitate ca numele său să fie prezent într-un dialog online.

De multe ori s-a vehiculat faptul că democrația pe internet este prost înțeleasă, iar o nouă analiză detaliată ilustrează acest trend prin probabilitatea ca o discuție online să tindă către comparații cu Hitler și naziști.

Există o lege intitulată legea lui Goodwin care spune că, în mod inevitabil, discuțiile online tind către afirmații comparative ce implică persoana fostului dictator neamț. Până de curând, aceasta nu a fost confirmată prin argumente. Un statistician cu foarte mult timp liber a studiat însă pentru o perioadă foarte lungă de timp acest subiect, iar rezultatele s-ar putea să vă șocheze.

Toată analiza s-a făcut pe postări de pe Reddit, în care, se poate spune, că oamenii vorbesc liber. În total, individul care preferă să se ascundă în spatele pseudonimului Curious Gnu, a agregat 4.6 milioane de comentarii și a căutat printre ele mențiuni despre Hitler și naziști. De asemenea, a avut grijă să elimine discuțiile pe tematică istorică. Luând în calcul separarea pe threaduri de pe platforma online, a ajuns la concluzia că, într-un set de 101 comentarii, sunt 15% șanse să fie prezent liderul Germaniei din al doilea război mondial. Peste 1000 de comentarii, probabilitatea sare la peste 70%.

Concluzia finală a fost că sunt aproximativ 78% șanse ca în orice discuție pe Reddit cu mai mult de 1000 de comentarii să fie menționați naziștii.

Singura problemă cu studiul lui Curious Gnu este că nu ia în calcul contextul în care apare numele de Hitler. Deoarece efortul ar fi fost prea mare și volumul de timp necesar semnificativ, s-a plecat de la premiza că, aproape de fiecare dată, internauții apelează la comparații cu malițiosul personaj. Rămâne acum să vă aduceți aminte când ați văzut ultima oară scris aceste nume propriu și dacă nu cumva a fost pe Reddit.