După mii de ani, ceasul solar este reinventat în variantă modernă

de: George Stanciu
06 12. 2016

Ceasul solar a stat la baza măsurării timpului timp de aproximativ trei mii de ani, iar acum acesta a fost reinventat.

Încă de acum 3000 de ani, ceasuri solare au fost folosite, iar utilitatea sa a fost neegalată până în secolul al XIV-lea. Firește, un ceas solar nu este la fel de precis precum un ceas clasic, pe care îl folosim în ziua de azi, dar este destul de bun pentru a oferi o estimare a orei curente.

Un astfel de ceas rudimentar se bazează pe simpla mișcare a Soarelui pe cer, pe măsură ce Pământul efectuează o mișcare de rotație. Acum, un inginer francez a reușit să creeze un ceas solar digital, imprimat 3D, care afișează ora folosind contururi clasice de cifre, arată sciencealert.com.

Ceasul se folosește de o serie de găuri atent calibrate în partea triunghiulară a mecanismului, cunoscută ca gnomom, pentru a afișa timpul pe o suprafață plană. Există totuși și o serie de limitări cu privire la un asemenea design. Evident, un ceas solar este inutil pe timp de noapte. De asemenea, ceasul de acum este creat să fie funcțional îndeosebi între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza, când poziția soarelui pe cer poate influența cât mai corect umbrele. În plus, ceasul creat acum reușește să arate timpul doar la intervale de 20 de minute.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că ceasul solar reușește să arate timpul folosindu-se de nimic altceva decât de umbrele făcute de un obiect pe care ajung razele soarelui, conceptul de bază fiind neschimbat față de acum peste 3 milenii.

Astfel de ceasuri au mai fost create și în trecut, doar că acesta reușește să integreze cel mai bine design-ul clasic al unui ceas solar.