Dovezi științifice: Luna plină ar putea provoca cutremure
Dacă până acum aveam dubii în legătură cu influența Lunii asupra declanșării cutremurelor, oamenii de știință au găsit o legătură clară.
Era deja cunoscut faptul că forțele de atracție gravitațională ale Lunii și Soarelui au un efect puternic asupra Pământului. În timpul Lunii pline și Lunii noi, Pământul, Luna și Soarele se aliniază, iar forțele de atracție ale celor două astre se unesc, amplificând efectele. Această atracție a Soarelui și Lunii este cea care generează formarea mareelor și, cu cât efectele gravitației sunt mai puternice, cu atât amplitudinea mareelor este mai mare. Totuși, până recent, nu exista nicio dovadă elocventă pentru faptul că Luna ar putea contribui la provocarea cutremurelor. Un nou studiu, însă, schimbă acest lucru.
„Munca noastră a demonstrat legături între forța mareelor și mărimea și frecvența cutremurelor”, a explicat Satoshi Ide de la Universitatea din Tokyo, coautor al studiului. Pentru a ajunge la aceste concluzii, Satoshi Ide și colegii săi au integrat, sub forma unor statistici, date referitoare la cutremure înregistrate în lume și valorile amplitudinii mareelor din momentele respective. Analizând date din ultimii 20 de ani, au descoperit că cele mai mari cutremure s-au declanșat în timpul unor maree înalte, adică atunci când era Lună plină sau nouă, potrivit Agerpres.
Oamenii de știință oferă exemple de cutremure mari (cu magnitudinea peste 5,5 grade pe scara Richter), care ar fi avut loc în timp ce era Lună plină sau Lună nouă: cel de pe 26 decembrie 2004 din largul coastelor Sumatra (Indonezia), care a fost urmat de un tsunami imens, soldat cu mai mult de 220.000 morți, cel de pe 27 februarie 2010, cu magnitudinea de 8,8, care a afectat centrul Chile, provocând 523 morți și cel de pe 11 martie 2011, care a devastat coasta de est a Japoniei, provocând moartea a 19.000 de oameni.
Liniile de falie, deja sub presiune, ar putea, prin urmare, să fie sensibile la forțele gravitaționale ale Soarelui și Lunii. Cercetătorii susțin, totuși, că doar cutremurele mari sunt influențate de Lună, dar, evident, există mult mai mulți factori de care trebuie să se țină cont.