Din X-Men în viața reală: a fost „descoperită” o femeie cu super-vedere

de: Andrada Bonea
25 07. 2016

Oamenii de știință au anunțat o descoperire inedită, după 25 de ani de cercetări: o persoană care are un tip de celule cu con (celulele care detectează culorile) în plus față de oamenii obișnuiți.

Potrivit estimărilor experților, acest lucru ar însemna că femeia poate vedea 99 de milioane de culori în plus față de ceilalți oameni. Această „super-vedere” este o mutație genetică și a fost numită „tetracromie”. Tetracromații reprezintă mai puțin de 1% din populația lumii, iar elementul principal care îi diferențiază de tricromați este prezența a patru tipuri de celule cu con, potrivit Science Alert.

Fiecare tip de celulă cu con poate distinge în jur de 100 de nuanțe și, în mod normal, când faci toate combinațiile posibile, obții în jur de un milion de culori diferite pe care le poți distinge. Daltoniștii, de exemplu, au doar două tipuri de celule cu con funcționale, ceea ce înseamnă că pot distinge 10.000 de nuanțe.

Ideea tetracomiei a fost sugerată în 1948 de HL de Vries, care a descoperit ceva interesant în ochii daltoniștilor: femeile înrudite cu bărbații daltoniști aveau capacitatea de a distinge mai multe nuanţe de roşu decât în mod normal. Atunci, de Vries a concluzionat că. pe lângă cele trei tipuri de conuri pe care oamenii le au în general în ochi pentru a recunoaşte culorile roşu, verde şi albastru, femeile înrudite cu bărbaţii daltonişti aveau un con modificat genetic care, cumva, declanşase daltonismul fiilor.

Totuși, nimeni nu a acordat o atenție deosebită tetracromaților până spre sfârșitul anilor ’80, când John Mollon de la Universitatea Cambridge a început să caute femei cu patru celule cu con funcționale. Mollon a estimat că 12% din populația de femei ar trebui să fie tetracromată. Testele sale au arătat ă aceste femei percep culorile la fel ca restul oamenilor, iar acest lucru a fost contestat abia în 2007, de studiile lui Gabriele Jordan de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Aceasta a luat 25 de femei care aveau al patrulea tip de celulă cu con și le-a așezat într-o cameră întunecată. Apoi, le-a afișat trei cercuri luminoase colorate în fața ochilor. Pentru un tricromat, toate arătau la fel, dar ipoteza lui Jordan era că un adevărat tetracromat ar putea să le distingă. Doar una dintre femeile testate a putut diferenția cercurile în fiecare test.

Jordan e de părere că majoritatea tetracromaților nu ar avea niciodată nevoie să își folosească al patrulea con, așa că ar putea să nu realizeze niciodată că au viziune specială. Jay Neitz, cercetător la Universitatea din Washington, crede că ar putea fi nevoie de practică specială pentru ca tetracromații să își descopere „puterea”. Studiul legat de femeia care a primit numele de cod cDa29 nu a fost publicat încă, dar Jordan continuă să caute tetracromați și să înțeleagă felul în care le funcționează sistemul vizual.