Dezastrul schimbărilor climatice: aproape un sfert din renii de la Polul Nord au murit

de: Andrada Bonea
17 11. 2016

Condițiile meteo neobișnuite de la Polul Nord au provocat moartea prin înfometare a 80.000 de reni în ultimii 10 ani.

În total, este vorba despre un procent de 22% din întreaga populație a renilor din Peninsula Yamal. 20.000 de reni au murit în 2006, iar 61.000 au murit de foame în 2013, potrivit Science Alert.

Un nou studiu arată că ambii ani au ceva în comun: o vreme neobișnuită la începutul lunii noiembrie. Din cauza temperaturilor ridicate, au existat ploi care au transformat zăpada moale care acoperă tundra în gheață solidă, iar renii nu au mai avut acces la licheni sau alte forme de vegetație cu care se hrănesc. După cum spune cercetătorul Bruce Forbes, masculii pot sparge gheața cu o grosime de doi centimetri, dar în 2006 și 2013, aceasta a fost mult mai groasă de atât.

Renii sunt importanți pentru economia Peninsulei Yamal. Cercetătorii au colectat datele cu privire la starea vremii din momentul în care această extincţie a renilor s-a declanșat şi au concluzionat că are legătură cu subţierea stratului de gheaţă de pe suprafaţa Mării Barents şi a Mării Kara. Acest fenomen se întâmplă din cauza încălzirii climei. Astfel, umiditatea din aer creşte, iar ploile sunt mai dese.

Din cauza temperaturilor mari, a plouat torențial timp de 24 de ore. În momentul în care temperaturile au scăzut, totul a înghețat, rămânând în urmă un strat impenetrabil de gheață, care a persistat luni întregi.

Cei care au demarat acest studiu au intervievat 60 de crescători de animale din zona Polului Nord în perioada cuprinsă între martie 2014 şi aprilie 2016. Aceştia au confirmat că au existat perioade cu vreme extremă care au afectat renii şi, mai mult, au afirmat că acestea au loc mult mai frecvent.

Din păcate, anul acesta, e posibil să aibă loc un fenomen similar, semn că temperaturile sunt mai mari decât ar fi normal în această perioadă a anului. Scopul studiului e să arate cât de fragile sunt ecosistemele arctice și cât de sensibil e climatul Pământului. Să sperăm că monitorizările atente vor permite experților să prezică mai bine aceste evenimente și să poată proteja fauna astfel.