De la grădinile zoologice umane la Westworld: despre visul ”civilizatorului”

de: Ciprian Plăiaşu
08 12. 2016

Serialul Westworld, produs de cei de la HBO, și având în rolurile principale actori de mare calibru precum Antony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood și Thandie Newton, a cucerit rapid publicul din întreaga lume. Eu însumi sunt un fan al său. Sunt mai multe surse de inspirație pentu acest serial.

[related]

În primul rând pelicula Westworld sau Lumea roboţilor (cum a fost tradus în română) este un western ştiinţifico-fantastic distopic care a apărut prima dată în 1973. El a fost scris şi regizat de celebrul scriitor Michael Crichton şi produs de Paul Lazarus III. Westworld a fost primul film al lui Michael Crichton ca regizor și a fost nominalizat pentru Premiul Saturn, Premiul Nebula şi Premiul Hugo.

Ca o premieră pentru producția din anii `70, Westworld este primul film din istoria cinematografiei care conţine imagini generate de un calculator, bidimensionale (2D), prin tehnică CGI. Filmul original a avut o continuare: Futureworld, în 1976 și Beyond Westworld, în 1980.

Totuși dincolo de aceste pelicule, eu consider că ideea în sine de o lume în unii oameni pot fi zei și se pot comporta în afara regulilor stabilite de societatea umană, este foarte veche. Sunt foarte multe procese în istorie care ascund exact această tendință și idee care ne fascinează de fapt în serial – locul fără reguli, unde gazdele nu pot face nimic oaspeților!

Sub conceptul de a civiliza alte lumi, omul alb în special s-a dedat la tot felul de abuzuri (crime, violuri, practici ciudate etc) de la Grecia Antică, la descoperirile geografice ale marilor exploratori, și de la transporturile de sclavi spre SUA sau chiar la tratamentele aplicate de regimul nazist în lagăre.

Sub ideea de expansiune a unei civilizații întâlnim „parcuri tematice” asemănătoare cu Westworld în multe conjuncture istorice. De ce putem spunem că spațiile barbarilor pe care grecii îi colonizau sau ținuturile africane în care avansau civilizațiile europene în vremea imperiilor colonial, ar semăna cu acest parc tematic din serial – pentru că regulile sociale din țările de obârșie nu se aplicau populației băștinașe. Crimele sau abuzurile de orice fel erau premise atât timp cât cei asupra cărora aveau loc nu erau albi, greci, coloniști americani, conquistadori, arieni sau orice alt nume ar fi primit oamenii care își atribuiau rolul de dumnezei.

Fiecare mare putere și-a îndoctrinat, pentru diverse perioade de timp, supușii sau cetățenii că sunt deasupra celorlalți. Arienii germani că sunt mai buni ca evreii, negrei, slavii și alte populații de pe pământ, suveranii spanioli prin conquistadorii lor și-au afirmat supremația în fața populațiilor amerindiene din America Centrală și de Sud, stăpânii de sclavi albi că sunt născuți pentru a domina omul negru etc.

Dezvoltarea și civilizația face parte din ADN-ul nostru însă aceste mituri civilizatoare aduc tot felul de practici care mai de care mai sinistre, asemănătoare cu parcul tematic prezentat în Westworld: plantațiile de bumbac din sudul Statelor Unite, plantațiile de trestie de zahăr și minele de aur și argint din America de Sud, rezervațiile amerindienilor din Statele Unite, exploatările de cauciuc din Congo din perioada regelui Belgian Leopold al II-lea (această perioadă este considerată primul genocid din istoria modernă, 10 milioane de congolezi murind), apartheidul din Africa de Sud, lagărele de concentrare naziste sau Gulagul sovietic sunt doar câteva exemple din sutele de parcuri tematice tip Westworld care au funcționat pe pământ de-a lungul istoriei. Iar în aceste locuri cei care aveau de suferit nu erau roboți, ci alți oameni. Această ultimă afirmație nu încearcă să justifice sau să scuze cruzimile și abuzurile care se petrec asupra roboților, dimpotrivă.

Grădiniile zoologice umane de prin Europa de vest, de la începutul secolului XX, când erau aduse diverse familii de negri și puși să trăiască în niște spații închise pentru amuzamentul publicului „civilizat”, par, în contextul celor prezentate mai sus doar niște curiozități.

Totuși nu doar o dată lucrurile au mers rău pentru acești civilizatori, iar aceste bunuri sau animale, cum erau numite diversele populații autohtone au reușit să îi înfrângă pe „zei” – barbarii germanici au făcut dispărute cele 3 legiuni romane ale lui Varus în Pădurea Teutoburgică, în anul 9 d.Hr., armatele italiene sunt înfrânte de africanii în bătălia de la Adwa 1896, care luptau cu arme înapoiate, bătălia de la Wabash, 1791, când armata americană este îngenunchiată de amerindienii Miami, Shawnee si Delaware și exemplele pot continua.

Westworld este un SF bun, dar filmul poate devein și mai interesant dacă îl privim și în cheia aceasta că, selectiv, sunt prezentate aspecte ale naturii umane dincolo de normele care ne guvernează traiul în această societate.