De ce să renunți la atitudinea ”Lasă, bă, că merge așa” când vine vorba de actualizări

de: Ștefan Tănase
19 12. 2016

În IT e ca în viață: lucrurile simple contează cel mai mult, până la urmă. Din seria măsurilor simple de prevenție despre care vorbesc foarte des, fără să intru în detalii, fac parte și update-urile. Cred că am amintit de ele în toate articolele mele de aici și cu fiecare ocazie când sunt întrebat cum ne protejăm de amenințările cibernetice.

[related]

“Nu am timp acum”, “Calculatorul/telefonul/tableta funcționează foarte bine și așa”, “Cine știe ce noi funcții pe care nu le vreau conține noua versiune.” Sună cunoscut? Sunt argumentele invocate frecvent ca să trecem peste actualizările semnalate de programele pe care le folosim. În spatele lor, motivul principal este de multe ori lenea, să recunoaștem.

Actualizările sunt importante pentru că rezolvă vulnerabilități sau bug-uri identificate anterior. În lipsa lor, poți deveni o țintă mult mai ușoară pentru infractorii cibernetici. Într-un top al importanței în materie de update-uri, pe primul loc sunt cele pentru sistemul de operare, iar pe locul al doilea și al treilea vin soluțiile de securitate și browser-ele. E logic: o armată cu dotări de ultimă generație are mai multe șanse să câștige un război decât una cu arme din Al Doilea Război Mondial. Exagerez, dar cam asta e ideea.

Ce mai fac update-urile? În afară de cele de securitate, există actualizări care adaugă noi funcții sau le îmbunătățesc pe cele existente ori fac programul respectiv compatibil cu altele. În mod normal, în urma unui update, o aplicație sau un program va da mai puține erori și va funcționa mai bine.

Toate update-urile sunt gratuite și ușor de instalat. Foarte important, asigură-te că ceea ce descarci este de pe site-ul oficial al dezvoltatorului și nu un program malware. Pentru că sunt atât de importante și, totuși, găsim atâtea motive să le amănăm, este o idee bună să activezi update-ul automat, acolo unde este posibil. Unele soluții de securitate permit descărcarea și instalarea automată a update-urilor, de pe site-urile furnizorilor. Dacă există anumite programe pe care vrei să le excluzi din lista de actualizări automate, poți face asta. Varianta automată este mai comodă, pentru că nu îți mai consumă timpul: funcția respectivă caută toate actualizările disponibile, pe care poți să le activezi, cu câteva click-uri, sau să le amâni. În plus, opțiunea este ok și din punct de vedere al consumului de resurse, care este nesemnificativ.

Infractorii cibernetici profită de vulnerabilități existente în browser-e populare sau în programe ca Java sau Flash și reușesc să infecteze dispozitivele victimelor cu malware. Cu cât ai sărit peste mai multe update-uri, cu atât pericolul este mai mare. Dacă folosești o versiune învechită de browser, poți să-ți infectezi dispozitivul prin simpla deschidere a unui site compromis.

Ținând cont că se apropie finalul anului și ne propunem obiective pentru cel care urmează, sfatul meu este să treci pe listă, la categoria “Nu o să mai amân”, și update-urile – pentru sănătatea dispozitivelor și confortul tău psihic :).