De ce plătește ANAF 30 de milioane de euro pe un software care va fi folosit abia peste doi ani

de: Octavian Palade
07 07. 2016

Statul român este cunoscut pentru investițiile – deseori păguboase – în sisteme IT costisitoare. Cea mai nouă achiziție de acest gen este făcută de ANAF. Agenția a plătit 30 de milioane de euro pe un software de gestiune a informațiilor fiscale. 

Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) va achiziţiona un sistem IT complex de 30 milioane euro care va gestiona integrat toate informaţiile fiscale referitoare la toţi contribuabilii, implementarea sistemului urmând a dura aproximativ doi ani, a declarat joi preşedintele instituţiei, Dragoş Doroş.

”Noi implementăm acum programul RAMP, unde achiziţiile noastre se cifrează la 80-100 de milioane de euro, până se finalizează programul. Anul acesta o să cumpărăm sistemul IT, care este în jur de 30 de milioane de euro. Îl rulăm pe o perioadă de test de doi-trei ani şi apoi o să-l punem în funcţiune. Lucrurile se întâmplă, dar nu sunt simple, nu sunt uşoare şi nu sunt peste noapte”, a spus Doroş, prezent la adunarea generală a Organizaţiei Intra-Europene a Administraţiilor Fiscale (IOTA).

Şeful instituţiei a menţionat că ANAF trebuie să facă achiziţii, proceduri, pentru a-şi schimba modul de administrare, de analiză, de stocare a datelor şi de folosire a acestor date.

”Cea mai mare provocare este analiza a ceea ce se cheamă big data – analiză de risc automatizată şi o cantitate de date cât mai mare care să ne dea cât mai multe informaţii. Asta înseamnă viitorul unei administraţii performante”, a afirmat Doroş.

Proiectul RAMP, care include şi achiziţia acestui soft, are o valoare totală de 70 milioane euro  şi se va încheia în anul 2019, jumătate din achiziţii fiind deja realizate.

În prezent se derulează procedura de achiziţie a softului integrat care va gestiona mare parte din informaţiile fiscale deţinute de ANAF.Fiscul a primit şase oferte din partea unor firme importante, licitaţia urmând a se finaliza până la sfârşitul anului.

Rămâne de văzut – peste ”doi-trei ani” – dacă investiția va fi rentabilă sau dacă va stârni încă un scandal privind modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor.