Ce este fenomenul PUA care a împânzit online-ul românesc și de ce este toxic

de: Andrada Bonea
21 07. 2016

Cei care ne citesc cu regularitate știu că politica noastră editorială încearcă să se țină departe de hatereală, mai ales de cea gratuită și lipsită de orice scop constructiv. Totuși, li se întâmplă și celor mai pașnici dintre noi să întâlnească lucruri revoltătoare în acest univers întunecat al internetului.

[related]

Așadar, iată-mă pe mine, o ființă umană unanim acceptată ca fiind „de treabă”, vizionând episodul de mai jos al celor de la Nimic Nou. Am simțit cum mă abandonează orice fel de toleranță și răbdare în momentul în care a intrat în scenă un băiețas care se recomandă drept PUA. Ca să fie mai clar, PUA vine de la pick-up artist, o pseudomeserie care nu ar fi văzut lumina zilei dacă internetul nu ar fi fost atât de mare și prietenos cu toată lumea.

După ce am vizionat secvențe din tutorialul în care băiețașul numit Bujor învață băieții cum să sărute o fată, fără ca ea să își dorească neapărat același lucru, masochismul m-a determinat să caut mai mult. Iac-așa am ajuns pe canalul de YouTube al lui Bujor, care se pare că nu e singurul din specia sa. Aparent, există o organizație intitulată sugestiv și deloc original Omega Men, care și-a însușit sarcina plină de abnegație de a lumina calea celor rătăciți în labirintul relațiilor cu femeile. Sună de parcă am vorbi despre o sectă, ceea ce nu e tocmai departe de adevăr.

Băieții care se autointitulează pick-up artiști alcătuiesc o comunitate care se ascunde după cuvinte mari, de tip „dezvoltare personală”, „evoluție spirituală” și structuri din gama „cum să devii cea mai bună versiune a ta”. Nouă ne place să ne simplificăm existența, așa că vom arunca podoabele astea și vom rămâne cu singura țintă reală pe care o au acești indivizi: să seducă femei folosind tehnici de manipulare primitive, care par sofisticate doar pentru că primesc denumiri împrumutate din engleză. Cei de la Omega Men sunt departe de a fi deschizători de drumuri, iar probabil inițiativa lor a pornit după ce au urmărit canale de YouTube pe aceeași temă, destul de bine cotate în America. Fenomenul a început prin anii ’70, când Eric Weber a publicat cartea „Cum să agăți fete”, devenind primul pick-up artist asumat.

În facultate, prin anul I, un profesor ne-a spus ceva inteligent: omul este cel mai împăcat cu sine atunci când viziunea sa despre propria persoană coincide cu modul în care îl privesc ceilalți. Încrederea în propria persoană e esențială pentru fiecare pas pe care îl facem, iar o parte din ea e generată de aprobarea altora și de senzația că suntem doriți de sexul opus sau de același sex (în cazul homosexualilor). Marea bubă a pick-up artiștilor nu e că îi învață bărbații să fie atrăgători pentru sexul opus (pentru că seminarele lor sunt destinate exclusiv seducției femeilor), ci metodele prin care o fac. Ca să nu aibă cineva senzația că vă vorbește un drăcușor feminist pe care îl țin pe umăr, vă propun să acordați puțină atenție clipurilor de mai jos.

Vom începe cu cel de la care am plecat, și anume tutorialul care învață masculii cum să manipuleze situațiile sociale astfel încât să obțină sărutul unei femei. Eu sunt un om simplu, aș zice că decât să te complici cu tehnici precum „Orgasmotronul”, care implică să îi masezi tâmplele până când aproape leșină sau să îi imobilizezi mâinile ca la judo, e mai în regulă să fii natural și să lași lucrurile să vină de la sine. Poate că vorbește idealismul din mine. Să îl ignorăm și să ne concentrăm pe înțelepciunea lui Bujor:

Dacă ați reușit să vizionați clipul fără să spargeți ecranul dispozitivului care v-a facilitat accesul la izvorul nesecat de dezvoltare personală, avem unul și mai și. De data aceasta, Bujor ne învață cum să ne descurcăm cu o fată care „opune rezistență la sex”, chiar și atunci când a ajuns la noi acasă (aparent, fără ajutorul unei batiste cu cloroform). Ca să scurtăm ditamai povestea, băiatul ne recomandă să o manipulăm iar, bazându-ne pe aceleași metode edificatoare: minte-o, fă-o să creadă că ești o ființă umană decentă, exploatează-i vulnerabilitățile. Ah, și este foarte important ca în momentul în care te refuză, să te retragi cinci minute pentru a-i da senzația că i-ai răpit oportunitatea de a face sex, pe care și-a dorit-o atât de mult. Desigur, după cinci minute, e în regulă să insiști iar.

Recomand și clipurile lui Omega Steve, care învață bărbații cum să „creeze atracție” online și cum să evite impulsul (natural?!) de a jigni o femeie care îi refuză, pur și simplu vorbind cu mai multe în același timp. Aparent, o garanție că metodele recomandate de el o reprezentată de cele câteva capturi de ecran din discuții cu fete pe Facebook.

Și ca să nu spuneți că suntem cârcotași, nu suntem singurii care critică fenomenul PUA. Alan Roger Currie e un dating coach care învață oamenii cum să creeze relații de cuplu funcționale, iar părerea lui despre comunitatea PUA e că totul se bazează pe manipulare, nu pe autenticitate. După cum ați dedus și din clipurile de mai sus, mentalitatea pe care acești indivizi o promovează nu e una sănătoasă, care are scopul de a pune bazele unei relații reale, bazată pe respect, înțelegere, comunicare și sentimente profunde. Nicidecum. „Mindsetul” pe care îl bagă pe gât celor suficient de naivi încât să îi ia în seamă e să exploateze slăbiciunile femeilor cu care relaționează, să le submineze pentru a le crea instinctul de de a căuta aprobare, și, evident, de a se preface că au alte intenții decât cele reale.

Nicăieri nu găsești sfaturi legate de cum poți să fii un om mai bun, mai plăcut, mai relaxat, mai împăcat cu tine și, mai presus decât orice, autentic. Niciunul dintre acești băiețași care, probabil, dacă nu ar fi avut acces la internet ar fi rămas captivi în obscuritate tot restul vieții, nu îți recomandă să fii tu însuți și să îți asumi riscul ca anumite femei să nu te placă astfel. Ceea ce ar fi perfect în regulă, pentru că nimeni nu e obligat să placă pe nimeni. Iar scopul, la urma urmei, nu e să găsim oameni care să ne placă pentru ceea ce suntem, indiferent de natura relației pe care o stabilim?

O interacțiune umană care se bazează pe un act de manipulare e o risipă de timp și energie, oricât de clișeic ar suna. Cei care popularizează astfel de metode prin intermediul internetului sunt toxici și reprezintă motivul pentru care ne gândim, uneori, că poate nu ar fi rău ca accesul la internet să fie condiționat de câteva teste de IQ, EQ și eventual bun-simț.

Bărbații care obiectivizează femeile până în această extremă, tratându-le strict ca hrană pentru ego, sunt toxici. Indiferent de cuvintele pompoase cu care își împodobesc tertipurile, sunt doar șarlatani care au descoperit că pot face bani din nesiguranța altora. Pentru că da, băiețeii de la Omega Men, care nu au niciun fel de expertiză în psihologie, organizează seminare plătite în care pretind că îi învață pe alții lucruri pe care nici ei înșiși nu le stăpânesc.

Dacă ești cu adevărat interesat de dezvoltare personală, îți recomandăm discursurile TEDx. De asemenea, dacă vrei să te înconjori de oameni de calitate, care să te influențeze pozitiv, fii autentic. Și foarte important, ține-te departe de zona obscură a internetului, contaminată de comunități precum Omega Men.