De ce nu ar trebui să ai prea multă încredere în mâncarea organică

de: Andrada Bonea
17 10. 2016

În ultima vreme, așa-zisele produse organice sunt promovate intens, cu promisiunea că starea de sănătate ne va fi îmbunătățită remarcabil.

Cei de la AsapSCIENCE explică, în clipul de mai sus, cum stau lucrurile, de fapt.

Să spunem doar că nu primim întotdeauna produsele pentru care plătim, adică unele care nu poluează nici mediul, nici organismul uman.

Mulți oameni cumpără produse organice plecând de la ideea că nu implică utilizarea de fertilizatori sau pesticide. Acest lucru e parțial adevărat, dar există un mic detaliu care face diferența.

Mai exact, alimentele organice trebuie doar să evite fertilizatorii sintetici și pesticidele. Mai clar, pot fi stropite în continuare, doar că nu cu chimicale făcute de om.

Există mai mult de 20 de astfel de chimicale aprobate pentru utilizare în America, cel puțin. Toate sunt derivate din surse naturale și există dovezi care arată că, uneori, pot fi mai toxice pentru sănătate și mediu decât cele sintetice. În plus, multe alimente care sunt clasificate ca fiind organice nu sunt, de fapt, 100% organice.

De exemplu, pentru ca un produs să fie considerat organic, trebuie să conțină 95% ingrediente organice. „Făcut cu ingrediente organice” înseamnă că trebuie să conțină doar 70% ingrediente organice, iar produsele care „conțin ingrediente organice” pot avea conținut organic în proporție de doar 50%.

O revizuire a 237 de studii asupra legăturii dintre sănătate și alimentele organice a arătat că nu există nicio dovadă clară că fructele și legumele organice sunt mai nutritive decât cele obișnuite. Desigur, nici varianta consumului exclusiv de alimente convenționale nu e cea mai bună. Video-ul de mai sus nu pretinde că orice produs cu eticheta „organic” e o înșelătorie, ci că pur și simplu ar trebui să te documentezi mai mult despre acest stil de viață înainte să îl adopți.