Cum vrea Jeff Bezos, șeful Amazon, să salveze Pământul

de: Andrada Bonea
03 06. 2016

Jeff Bezos nu are sub tutelă doar Amazon, ci și Blue Origin, o altă companie care și-a propus să ducă oamenii în spațiu.

Spre deosebire de rivalul Elon Musk, Bezos crede că oamenii nu ar trebui să se concentreze pe Marte în primă fază. În schimb, e de părere că ar trebui să fie construite fabrici gigantice și panouri solare în spațiu, astfel încât industriile grele să se mute de pe Terra. Planeta poate fi salvată prin oprirea încălzirii globale şi prevenirea consumării resurselor, în condițiile în care ideea lui Bezos e pusă în practică.

Argumentul lui este că oamenii au nevoie de energie sustenabilă, iar cea provenită de la vânt şi soare nu va fi suficientă. Aşa că în următoarele sute de ani oamenii vor trebui să construiască fabrici în spaţiu, care să obţină energie de la soare sau prin fuziune nucleară. Pământul va rămâne o zonă rezidenţială care va găzdui doar industrii uşoare, nepoluante şi care nu sunt periculoase în caz de accident. Blue Origin nu are pe listă planuri de colonizare a planetei Marte, deși e cea mai primitoare din întregul Sistem Solar, în afară de Terra. Jeff Bezos și-a prezentat ideile în cadrul conferinței Code de anul acesta.

Blue Origin se poate mândri cu o performanță atinsă acum doar două luni cu racheta New Shepard. După ce anul trecut a atins performanța, pentru prima oară, de a lansa și ateriza o rachetă reutilizabilă, pentru a aduce argumente suplimentare faptului că nu a fost vorba doar de o întâmplare, aceeași rachetă a fost lansată și aterizată din nou. În total, au avut loc trei astfel de tentative, iar cei de la Blue Origin se pot mândri cu faptul că, de fiecare dată, au fost înregistrate succese. În contextul în care compania lui Elon Musk, Space X, nu a atins această performanță, merită reținut că Blue Origin este prima companie spațială privată ce se poate lăuda cu această realizare.

Pe de altă parte, Space X, compania fondată de Elon Musk, crede că omenirea poate fi salvată prin colonizarea Marte, pe care speră să o înceapă în doar câțiva ani. Drept urmare, compania şi-a stabilit un obiectiv ambiţios: trimiterea unei capsule pe Marte până în 2018. În cursa pentru Planeta Roşie se află şi gigantul aerospaţial Lokheed Martin, care şi-a propus ca până în 2028 să pună o staţie spaţială pe orbita planetei Marte. La bordul acesteia se vor afla șase astronauţi.