Cum ștergi toate datele din Windows 10 și resetezi complet un PC

de: Alexandru Puiu
18 06. 2016

Cu toate că cei mai mulți dintre noi sunt încântați de noul sistem de operare al Microsoft, ar fi bine șă știi cum ștergi toate datele din Windows 10 în cazul în care îți simți PC-ul mai lent sau pur și simplu vrei să-l vinzi.

În cazul versiunilor anterioare de Windows, de la Windows 95 și până la Windows 7, procesul de restaurare al unui computer la parametrii din fabrică necesita utilizarea unui CD/DVD sau stick USB cu sistemul de operare. Odată cu lansarea Windows 8, întregul proces a devenit mai facil, iar în Windows 10 a fost finisat și mai mult.

În acest material vom detalia două scenarii care s-ar putea preta în cazul vostru. Prima implică restaurarea unui backup anterior – System Restore Point, ideală în cazul în care ați instalat un program sau driver care vă face probleme. A doua, implică resetarea PC-ului la parametrii din fabrică și ștergerea completă a tuturor datelor.

Pentru restaurarea unui backup anterior, trebuie să faceți click dreapta pe butonul de start și să intrați în Control Panel. Intrați în secțiunea Recovery și alegeți Open System Restore. Alegeți punctul de backup care vă încântă din respectiva listă, confirmați alegerea cu Next și inițiați procesul de restaurare cu Finish. În cazul în care nu există nici un backup, este foarte probabil ca sistemul să fie dezactivat. Din același meniu Recovery, intrați în Configure System Restore și accesați secțiunea Configure. Optați pentru Turn on system protection.

Răspunsul la întrebarea cum ștergi toate datele din Windows 10 are două răspunsuri, în funcție de gradul de funcționalitate al computerului vostru. Dacă acest pornește complet și puteți intra în meniu, faceți click pe Start, intrați în Settings la secțiunea Update & Security și alegeți Reset this PC. Din noua fereastră inițiați procesul cu Get Started. Imediat vă vor fi prezentate câteva opțiuni.

Dacă nu puteți intra în Settings, vă puteți reseta computerul din ecranul de Login. Apăsați pe combinația de taste Windows + L. Cu tasta Shift apăsată faceți click pe Power și alegeți restart în colțul din dreapta jos. După ce s-a restartat PC-ul, intrați în Troubleshoot – Reset this PC.

În ambele cazuri veți avea cel puțin două opțiuni la dispoziție. Prima, intitulată Keep my files, va reinstala sistemul de operare, va șterge toate aplicațiile și va reseta toate modificările aduse SO-ului, dar vă va păstra toate fișierele personale. Remove everything este funcția de care aveți nevoie în cazul în care vreți să reinstalați Windows 10 pe computer și să nu mai rămână nici o urmă că l-ați fi folosit în trecut.