Trucul simplu prin care crești autonomia laptopului

de: Alexandru Puiu
02 08. 2016

Dacă petreci mult timp uitându-te la filme în deplasare, ar fi bine să înveți cum mărești autonomia la laptop activând accelerarea hardware în VLC.

Aplicația Movies & TV din Windows 10 este foarte eficientă din punct de vedere energetic, deși nivelul de funcționalitate este cu mult sub alte programe pe care v-ați obișnuit să le folosiți de-a lungul anilor. Această particularitatea se datorează utilizării accelerării hardware pentru redarea de conținut multimedia. Asta înseamnă că un player software folosește placa video pentru decodarea unui flux video, în locul sistemului obișnuit ce implică utilizarea procesorului standard al unui PC. Placa video este mai limitată când vine vorba de numărul de sarcini pe care le poate executa, dar redarea de filme intră pe listă, iar consumul energetic e mai mic.

În privința calității obținute la redare, diferențele sunt inexistente. Posesorii de laptopuri și tablete apreciază însă cu siguranță o jumătate de oră sau o oră în plus de autonomie în cazul unui maraton pe Netflix. În funcție de puterea bateriei, cei care profită de accelerarea hardware la redare de filme, s-ar putea să vadă diferențe de autonomie și mai mari decât o oră sau două. Problema majoră este că, în fața aplicației native cu un nume inconcludent – Movies & TV din Windows 10, celelalte programe nu au activată implicit redarea prin ,,Hardware Acceleration”.

Deoarece VLC este unul dintre cele mai populare playere de filme cross-platform la nivel global, vom insista pe modul în care activați accelerarea hardware în el. În cazul unor eventuale erori, din același loc o deactivați. Pentru a vedea cum mărești autonomia la laptop activând accelerarea hardware în VLC, intrați în primul rând în meniul Preferences din Tools. Pe pagina de meniu Inputs / Codecs, unde scrie Hardware Accelerated Decoding, asigurați-vă că în loc de Disable sau Automatic scrie DirectX Video Acceleration – DXVA. În ceea ce privește formatele de filme care sunt accelerate hardware, lista include H.264, MPEG-1, MPEG-2, WMV3 și VC-1. Pe Mac, doar conținutul H.264 este accelerat hardware și nu aveți ce să faceți în legătură cu asta.

Ca alternativă cu suport pentru accelerare hardware, mai recomanda Media Player Classic – Home Cinema Edition. Acesta poate fi descărcat de aici și are activată automat opțiunea de accelerare hardware.