Cum să îți protejezi conturile online cât mai eficient

de: George Stanciu
22 10. 2016

Când vine vorba de cum să îți protejezi conturile online, ești protejat doar de alte victime ce nu au luat aceleași măsuri ca tine.

Aceasta este opinia lui Hsinchun Chen, un expert în domeniul securității online. Dacă vrei o analogie, imaginează-ți trei biciclete lăsate la un rastel: două sunt legate cu un sistem antifurt de tip U-Lock, iar a treia este legată cu un sistem ieftin, găsit pe orice tarabă. Un hoț care vrea să fure o bicicletă va merge la cea legată impropriu, deoarece este cel mai rapid de furat.

Un hacker și un hoț de biciclete au cel puțin un lucru în comun: ambii vor ataca țintele cele mai ușoare, astfel că trebuie să știi cum să îți protejezi conturile online dacă vrei să nu ai surprize neplăcute. Următoarele 6 sfaturi sunt ideale pentru o protecție sporită pe internet.

Cum să îți protejezi conturile online: folosește autentificarea în doi pași

Autentificarea în doi pași, sau MFA (multi-factor authentification), le dă bătăi de cap celor ce vor să te lase fără un cont, fie el bancar sau de mail. O astfel de metodă necesită din partea utilizatorului două elemente de identitate, de regulă. Cel mai simplu exemplu este cel al bancomatelor, unde nu este suficient să introduci cardul pentru a-ți dovedi identitatea, și unde va trebui să introduci și codul PIN aferent cardului.

Servicii precum Facebook, Gmail sau Twitter sunt doar câteva care folosesc autentificarea în doi pași, astfel că poți să fii în siguranță foarte rapid. Dacă ai și alte conturi online, poți încerca să afli dacă site-urile respective folosesc o astfel de metodă de autentificare.

Folosește amprente în loc de parole

Dacă vrei să înțelegi cum să îți protejezi conturile online, e suficient să te gândești la cea mai avansată metodă de autentificare pe care o ai la dispoziție. Din ce în ce mai multe smartphone-uri au senzor de amprentă încorporat, astfel că e mult mai eficient să folosești această funcție decât să tastezi parolă.

Hsinchun Chen afirmă că amprentele pot fi falsificate cu un alt dispozitiv, dar procesul este mult prea complex ca să merite efortul, astfel că ești destul de protejat cu un asemenea sistem pus la punct.

Folosește mai multe parole și schimbă-le des

Sper că nu mai folosești data nașterii sau numele pisicii ca să te loghezi pe contul de Facebook. Știm deja că e nevoie de parole complexe, care să aibă combinații de litere mici, mari, cifre sau alte caractere speciale, dar multora dintre noi ne este lene să inventăm astfel de parole.

Nu este însă suficient să ai o astfel de parolă complexă. Folosește parole diferite pentru fiecare cont online pe care îl ai și schimbă des parolele pe care le folosești. Poți folosi aplicații de management pentru parole sau poți opta pentru metoda clasică, de a le scrie într-o agendă pe care o ții doar acasă.

Fă update antivirusului ori de câte ori este nevoie

Simplu ca bună ziua. Nu mai e nevoie să te complici cu un antivirus instalat pe lângă sistemul de operare, cel puțin dacă folosești ultimele versiuni de Windows. Antivirusul integrat, Windows Defender, face o treabă foarte bună când vine vorba de protecție. Ocazional, dacă ai suspiciuni, Malwarebytes Anti-Malware poate fi prietenul tău.

Folosește un singur calculator sigur pentru conturile financiare

Dacă folosești servicii de online banking sau dacă faci cumpărături de pe internet, folosește același calculator de fiecare dată, dar asigură-te că acesta este sigur. Firește, e mult mai ușor să îți comanzi o pereche de adidași când mergi cu metroul, dar smartphone-urile sunt chiar mai vulnerabile la atacuri. Comoditatea vine cu un preț pe care cei mai ghinioniști îl plătesc, la un moment dat.

Folosește mai multe conturi de mail

Chen, citat de futurity.org spune că este ideal să te deghizezi atât cât se poate pe internet: folosește mai multe adrese de mail la care îți legi conturile online, pentru că astfel va fi aproape imposibil pentru un hacker să te lase fără tot ce e mai important pentru tine pe internet.

Urmând acești pași simpli, vei face deja mari progrese când vine vorba de protecția conturilor tale online. E un proces care durează ceva, dar e ușor de făcut într-un weekend ploios, când n-ai altceva în program.