Cum poți instala drivere neoficiale și nesemnate în Windows 10 pe 64 de biți

de: Alexandru Puiu
18 11. 2016

În cazul în care folosiți Windows 8 sau Windows 10 pe 64 de biți, s-ar putea să întâmpinați o problemă la instalarea anumitor drivere, iar gestul respectiv să devină imposibil. Există însă o soluție.

Prin intermediul unui sistem de prevenție intitulat Driver Signature Enforcement, integrat în Windows 8 și Windows 10, Microsoft se asigură că nu veți putea instala decât drivere semnate de gigantul din Redmond. Această măsură este bine intenționată și are ca scop sporirea securității sistemului de operare și prevenirea unor situații în care PC-ul vostru devine instabil pentru că instalați un driver din surse neoficiale.

Din păcate, aceeași funcție benefică de mai sus poate avea rolul de a preveni instalarea unor drivere mai vechi, drivere beta sau, pur și simplu, drivere de la un dezvoltator mai puțin cunoscut. Cel mai des vă veți lovi de această situație atunci când veți încerca să instalați o placă de sunet sau o placă de rețea veche. Acele componente nu sunt recunoscute nativ de către Windows și, subit, devin inutile din cauza Driver Signature Enforcement.

Într-o astfel de situație, sunteți nevoiți să apelați la următoarea soluție pentru dezactivarea DSE. Cea mai rapidă soluție este să folosiți un așa numit Test Mode sau Test Signing Mode. Acesta este similar cu Safe Mode ca și concept, dar se reflectă în posibilitatea instării driverelor nesemnate fără nici un fel de restricții. Faceți click dreapta pe butonul de Start din Windows și accesați Command Prompt (Admin). În respectiva fereastră tastați fără ghilimele ,,bcdedit /set testsigning on”. Confirmați cu Enter și reporniți sistemul de operare. După restart, ar trebui să vedeți în dreapta jos deasupra ceasului o notificare cu Test Mode. Instalați driverul dorit și intrați din nou în Command Prompt cu drepturi de Admin. Tastați ,,bcdedit /set testsigning on” fără ghilimele pentru a reactiva DSE.

Dacă întâmpinați un mesaj de eroare prin care sunteți notificați că respectiva funcție e ,,protected by Secure Boot policy”, trebuie să intrați în BIOS sau UEFI la pornirea sistemului, folosit una din tastele ESC, F1, F2 sau F8. Din acel meniu, trebuie să intrați la secțiunea Boot și să dezactivați Secure Boot. Ieșiți din BIOS salvând modificările cu F10 și repetați procedura descrisă mai sus.