Cum faci Windows 10 să arate ca Windows 7 și să se comporte la fel

de: Alexandru Puiu
03 11. 2016

Windows 7 a fost considerat de foarte mulți utilizatori ca fiind sistemul de operare perfect. Din fericire, cu un pic de efort, puteți face și un PC cu Windows 10 să arate ca Windows 7.

Cum se întâmplă de altfel cu fiecare iterație a sistemelor de operare create de Microsoft, Windows 10 a venit cu un amalgam de schimbări de interfață în comparație cu vechile OS-uri. Utilitatea multora dintre ele este evidentă, dar sunt și multe particularități care nu doar că sunt greu de înțeles, dar sunt și imposibil de reținut. Ca urmare, ajungeți să fiți obligați să invățați din nou operațiuni pe care în Windows 7 le făceați în doi timp și trei mișcări.

Ideal ar fi fost ca Microsoft să fi rămas la Windows 7 și să fi adus respectivei platforme îmbunătățirile de rigoare. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, următorul, cel mai bun lucru este să portați majoritatea elementelor de interfață din Windows 7 în Windows 10 și să faceți tot posibilul pentru a transforma experiența de utilizare într-una pe care o cunoașteți și o îndrăgiți. Imediat după ce faceți Windows 10 să arate ca Windows 7, subit, vă veți descurca mult mai bine la sarcinile de care vă loviți zilnic.

Vechiul meniu de Start revine în actualitate cu Classic Shell

Există câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a simplifica și eficientiza meniul de Start din Windows 10. Dacă vreți însă să fiți eficienți și să ajungeți imediat la vechea interfață pentru acest meniu important, Classic Shell este cea mai eficientă soluție. Micuțul utilitar poate fi descărcat de aici, este gratuit, actualizat constant și, cu toate că suportă o infinitate de setări pentru personalizarea experienței de utilizare, din start, face o treabă foarte bună. În plus, nici măcar nu se rezumă doar la modificarea aspectului meniului de start, mai adresează și alte câteva frustrări vizuale pe care le-ați putea avea în asociere cu Windows 10.

Windows Explorer este mai simplu și mai clar în comparație cu File Explorer

Modul în care interacționăm cu stufoasa noastră colecție de fișiere a evoluat enorm pentru utilizatorii de Windows în ultimii ani. Clasicul Windows Explorer a fost șters cu buretele în Windows 10, iar în schimb, avem File Explorer, încărcat de colecții de fișiere autegenerate, liste de documente recente și o bară de meniu cu o serie de funcții suplimentare pe care s-ar putea să nu le folosiți niciodată.

Intenția celor de la Microsoft este lăudabilă și, după o anumită perioadă de experimente, s-ar putea să vă și placă. Pe de altă parte, în cazul în care nu stați bine cu răbdarea, există un utilitar foarte simplu de instalat și configurat ce vă aduce înapoi vechea experiență din Windows Explorer. Mai multe detalii despre respectivul progrămel gratuit găsiți pe această pagină web. Dacă vă interesează doar download-ul efectiv, puteți folosi acest link. Cu toate că Old New Explorer este în continuare oferit ca o soluție de test, sunt șanse foarte mici să întâmpinați vreo problemă.

Personalizați bara de titlu din File Explorer cu un plus de culoare

Windows 10 vine la pachet cu două teme, una deschisă la culoare și una întunecată. În principiu, există un meniu de culori foarte stufos, dar acela se aplică mai degrabă pentru culoarea de fond a meniului de start, decât a tuturor celorlalte ferestre deschise. Din câteva click-uri însă, veți rezolva și această problemă. Pentru început, trebuie să intrați în meniul Start, la Settings. Din noua fereastră, accesați Personalization și abia aici veți vedea un meniu intitulat sugestiv Colors.

Partea importantă a ecuației este ca, un pic mai jos decât zona de selecție a culorilor, să bifați ,,Show color on Start, Taskbar, action center and title bar.” Dacă trăiți cu impresia că sunteți limitați doar la culorile predominante din poza voastră de fundal, vă înșelați. E suficient să debifați „Automatically pick an accent from a color basesd on your desktop.” Din acel moment, sunteți liberi să alegeți orice nuanță, iar aceea va colora un amalgam mult mai mare de elemente din interfață. decât cele care par la prima vedere. În plus, din meniul Windows + R, utlizând comanda fără ghilimele – ,,rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL desk.cpl,Advanced,@Advanced”, lista nuanțelor disponibile din care puteți alege, va crește exponențial.

Cum elimini din meniul de start din Windows 10 butonul de căutare, Action Center și nu numai

Pentru a utiliza o mare parte dintre trucurile din acest material, veți avea nevoie de un utilitar terț. Microsoft a introdus însă și în versiunile recente de Windows 10 câteva motive de upgrade. Printre cele mai importante se numără abilitateaa de a elimina și introduce rapid zona de căutare din meniul de start împreună cu butonul de accesare al ferestrelor pornite. În partea dreaptă a ecranului, este o cale facilă de a  vă aduce întregul meniu de Start mai aproape de Windows 7. Implică dezactivarea completă a Action Center, sistemul de scurtături rapide și notificări ce pare a a fi central utilizării Windows 10.

Pentru a dezactiva butonul de căutare, facem click dreapta pe o zongă liberă din taskbar, iar dinte opțiunile disponibile, avem grijă debifăm Show Task View Button, urmând ca din secțiunea Search a aceluiași meniu, din  partea de sus, să optați pentru Hidden. Cel mai bine, vedeți opțiunile pe care le aveți la dispoziție în captura de ecran de mai jos. Pentru a dezactiva Action Center, faceți click pe Start și intrați în Settings la secțiunea System. În spatele meniului Notifications & Actions, există Turn System Icons on or off. Debifați Action Center folosind un switch de la stânga la dreapta. Notificările nu vor dispărea când ați renunțat la Action Center, dar nu vor face decât să plutească pentru câteva momente deasupra ceasului. 

Cum ajungi rapid la meniul clasic de personalizare din Windows 7

În Windows 7, exista o fereastră de personalizare completă diferită de cea din Windows 10, cu mult mai multe opțiunite, integrate într-un format mai intuitiv. Pentru a pune din nou respectivul set de funcții la un click distanță, este suficient să creem o scurtătură pe desktop. Aceasta din urmă nu va mai deschide o secțiune din PC Settings, iar asta este tot ce vă puteți dori.

Pentru început, creați un director nou pe desktop, cu click dreapta în spațiu liber urmat de New – Folder. Ca denumire pentru respectivul director proaspăt creat, tastați – ,,Personalization.{ED834ED6-4B5A-4bfe-8F11-A626DCB6A921}” fără ghilimele. Confirmați numele prin apăsarea tastei Enter. În câteva momente, rezultatul ar trebui să se transforme în Personalization. Dați dublu click pe el pentru a vedea meniul omonim din Control Panel, în locul celui din PC Settings.

Cireașa de pe tort – poza clasică de fundal din Windows 7

Un alt detaliu vizual ce poate fi trecut cu ușurință cu vedereea, constă în imaginea clasică de fundal care între timp a devenit sinonimă cu Windows 7. Varianta integrată mai sus este Full HD, deci s-ar putea să se potrivească pentru majoritatea monitoarelor. Faceți doar click dreapta pe ea și, din meniul contextual, alegeți Save Image As. Odată descărcată, mergeți în Downloads în File Explorer, selectați-o și accesați noul meniu Picture Tools din bara de meniu. Cu un singur click o veți putea fixa ca poză de fundal.