Cum faci să se închidă mai repede Windows

de: Alexandru Puiu
02 12. 2016

Dacă vrei să se închidă mai repede Windows în momentul în care apeși pe Shut Down, există o serie de trucuri la care poți apela și care funcționează cu siguranță.

În ultimii ani, cu fiecare iterație de Windows, cei de la Microsoft au făcut eforturi semnificative pentru micșorarea timpului de pornire al sistemului vostru. Asta nu înseamnă însă că nu stați un minut, două sau chiar trei în situații dramatice, pentru a aștepta ca același computer să se închidă. Scenariul este cu atât mai dramatic cu cât PC-ul vostru este mai scump. În definitiv, pare absurd să investești 1000 sau 2000 de euro într-un laptop, doar pentru a te uita la el cum se închide câteva minute, atunci când vrei să pleci undeva.

Cum faci să se închidă mai repede Windows din regiștri

O mare parte din modul în care funcționează sau reacționează sistemul vostru este definită prin regiștri. Pentru că este vorba de modificări discrete ce pot avea consecințe dezastruoase, acestea nu sunt accesibile în Control Panel, ci ascunse în regiștri. Cu alte cuvinte, toate modificările pe care le voi itera mai jos, trebuie făcută cu foarte multe atenție.

Page File sau Swap este memoria virtuală a computerului vostru, un spațiu de pe hard disk care este folosit pentru încărcare datelor atunci când nu mai aveți memorie RAM. În principiu, memoria RAM și Page File-ul lucrează la unison. Uneori însă, Windows-ul poate fi configurat să șteargă respectivul fișier Page File la închidere PC-ului, proces ce poate dura destul de mult. Această opțiune poate fi dezactivată fără emoții.

Ca urmare, dacă vrei să se închidă mai repede Windows, apeși pe combinația de taste Windows + R, tastezi regedit și confirmi cu Enter. Odată ajunși în regiștri accesați următoarea cheie.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management

În lista din partea dreaptă, vă interesează ClearPageFileAtShutdown. Dacă în dreptul respectivei chei de regiștri scrie “0x00000001 (1)”, faceți dublu click pe ea și modificați-o în 0. Astfel, după ce ați apăsat pe Ok va apărea ”0x00000000 (0)”. Astfel, îi dați mai puține de făcut la Windows atunci când se închide și, în consecință, va dura mai puțin.

Tot în regiștri este o cheie care definește timpul de așteptare pe care îl dedică sistemul de operare proceselor ce par să se fi blocat, înainte să forțeze închiderea lor. Acesta este definit în milisecunde și se găsește în HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control . În lista din partea dreaptă căutați WaitToKillServiceTimeout. Această valoare ar putea fi în jurul a 20.000, adică 20 de secunde. Dați dublu click pe ea și introduceți 5000. Confirmați cu Ok. Cinci secunde ar trebui să fie timp suficient pentru ca unele aplicații, care nu au nici un fel de problemă, să se închidă în mod uzual. 

Cum faci să se închidă mai repede Windows din MSConfig și Task Manager

Dacă durează foarte mult să vi se închidă computerul, s-ar putea să aibă legătură cu un program pe care l-ați instalat, un antivirus defectuos sau un utilitar pe care l-ați folosit o singură dată, dar care a ajuns să se încarce odată cu sistemul de operare de fiecare dată. Ideea este simplă. Începeți să scoateți din Startup programele pe care nu le folosiți. În funcție de versiunea de Windows, procesul s-ar putea să fie un pic diferit. Până la Windows 7, apăsați pe Windows + R, tastați msconfig și confirmați prin apăsarea tastei Enter. La Windows 8 sau Windows 10, cu același scop, trebuie să porniți Task Manager fie cu CTRL+ALT+Del, fie cu click dreapta pe un spațiu liber din bara de start, alegând Task Manager.

Mergeți pe pagina Startup și debifați programele de care considerați că nu aveți nevoie. De cele mai multe ori, cu excepția unui antivirus, sunt șanse foarte mari să nu vă trebuiască nimic de aici. Dacă faceți același lucru în Task Manager, faceți click dreapta pe programele inutile și optați pentru Disable. Ca fapt divers, dacă întâmpinați vreo problemă, în orice moment puteți reactiva rularea respectivelor aplicații la pornirea sistemului.

Tot din MSConfig, pe care îl porniți din meniul Run (Windows + R), puteți vedea dacă există vreun serviciu de care nu aveți nevoie și care ar putea avea un impact negativ asupra timpului de închidere. Accesați secțiunea Services, la fel ca în imaginea de mai sus și bifați în colțul din stânga jos Hide all Microsoft Services, pentru a vă asigura că nu tăiați o componentă din Windows. Celelalte le puteți dezactiva pe toate cu butonul Disable All, dar sfatul meu este să fiți precauți și să le dezactivați doar pe cele pe care le știți sau care sunt create de un dezvoltator cunoscut. Astfel, veți fi sigur că nu ați făcut ceva greșit. La final, reporniți computerul și abia după ce a pornit complet cu noile setări, vă puteți aștepta să vedeți o diferență în privința timpului de închidere al computerului.