Cum faci Internet Explorer mai sigur, dacă ești obligat să-l folosești
Integrând Edge în Windows 10, Microsoft a sperat să te convingă să renunți la bătrânul bătrânul browser, dar dacă ești obligat să-l folosești ar fi bine să știi cum faci Internet Explorer mai sigur.
Ați fi surprinși câți internauți folosesc Internet Explorer dintr-un motiv sau altul. Cel puțin în medii corporate, la autorități, bănci și nu numai, acesta este folosit de cea mai mare parte a utilizatorilor. Până și în luna mai a acestui an, cel mai recent studiu pe marginea acestui subiect confirmă că aproximativ 5,7% dintre persoanele care au o conexiune la internet preferă Internet Explorer. În contextul în care Opera are 1,2% și Safari are 3,6%, statistica este una destul de impresionantă. În același timp însă, este și foarte tristă, dacă avem în vedere riscurile la care vă expuneți din cauza numărului semnificativ de vulnerabilități sesizate de-a lungul anilor. Din păcate, nu prea aveți ce să faceți, dacă depindeți în continuare de website-uri care folosesc ActiveX sau diverse platfome in-house care refuză să fie portate pe Chrome, Firefox sau altceva.
Cum faci Internet Explorer mai sigur, începând cu Enhanced Protected Mode
Dacă nu puteți renunța la Internet Explorer, sfatul meu ar fi să minimizați cât se poate de mult riscurile cauzate de acest software defectuos. Microsoft a făcut un pas important în această direcție când a lansat Windows 8, prin implementarea unui sistem intitulat Enhanced Protected Mode. Acesta este un mod mai complex prin care orice vulnerabilitate exploatată în Internet Explorer rămâne limitată la browser, restul sistemului de operare fiind, în mare parte, imun. În multe alte situații, același concept poartă numele de sandbox, dar Microsoft l-a intitulat AppCointainer.
Există însă două probleme legate de Enhanced Protected Mode. În primul rând, respectiva opțiune nu există în Windows 7 și, în al doilea rând, nu este compatibilă cu anumite add-on-uri create cu multe timp în urmă. Acesta este și motivul pentru care, implicit, în Windows 8, 8.1 și Windows 10 opțiunea este debifată. În orice caz, dacă aveți posibilitatea, ar fi păcat să nu o activați. Intrați în Internet Options, fie din bara de Start, fie direct din Internet Explorer și accesați secțiunea Advanced – Security. Aici, bifați Enable Enhanced Protected Mode. Dacă aveți un sistem de operare pe 64 de biți, un nivel de securitate suplimentar vine prin activarea Enable 64 bit Processes for Enhanced Protected Mode. Sistemul trebuie repornit, pentru ca opțiunile să intre în funcțiune.
Cum faci Internet Explorer mai sigur dezactivând extensiile
Internet Explorer nu este neapărat un browser prost, altfel nu ar fi rezistat atât de mulți ani. Cea mai mare vulnerabilitatea a sa sunt extensiile, care în cazul IE poartă numele de Add-ons. Adobe Flash este cel mai bun exemplu de plugin care prin simpla sa prezență în browser vă pune computerul în pericol. Dacă nu sunteți nevoiți să folosiți o anumită extensie, ideal ar fi să le dezactivați pe toate. Înainte să le dezinstalați permanent din browser, cea mai rapidă cale de a experimenta cum funcționează Internet Explorer fără el ar fi să apelați la o linie de comandă. Apăsați simultan pe Windows + R, iar în fereastra run, fără ghilimele, la fel ca în captura de ecran de mai sus, tastați ,,iexplore -extoff”. Pe termen lung, parametrul -extoff poate fi atașat scurtăturii de pe desktop. În acest mod, nu funcționează plugin-uri ActiveX și nici Flash, deci s-ar putea ca unele site-uri să arate diferit, iar altele să nu funcționeze deloc.
Cum faci Internet Explorer mai sigur renunțând la unele add-on-uri
Dacă v-ați lămurit că soluțiile descrise mai sus nu sunt cele mai bune pentru că afectează funcționalitatea unor site-uri cu care interacționați zilnic, cel mai bine ar fi să analizați cu atenție lista de add-on-uri și să le dezactivați pe care necunoscute sau pe cele pe care sunteți convinși că nu le folosiți.
Acest proces se inițializează printr-un click pe roata dințată din dreapta sus din Internet Explorer, urmat de un al doilea click pe Manage Add-ons. La secțiunea Show, în colțul din stânga jos, asigurați-vă că este bifat All-add-ons, doar așa veți vedea câte procese sunt cu adevărat ancorate în browser-ul vostru. Nu evitați să faceți o căutare pe Google dacă vedeți o denumire de extensie care nu înseamnă nimic pentru voi. Acest tratament ar trebui aplicat mai ales celor care nu au au la Publisher, Microsoft Corporation. Din această listă, este foarte ușor să dezactivați add-on-uri, chiar și unele create de Microsoft, dar pentru a le elimina permanent, trebuie dezinstalate din lista de programe din Control Panel. Eventual, vă puteți obișnui să interacționați cu lista de mai sus și să activați anumite add-on-uri doar atunci când aveți neapărată nevoie.
Cum faci Internet Explorer mai sigur cu Malwarebytes Anti-Exploit
Acest sfat vizează utilizatorii oricăror browsere, dar internauții care se încăpățânează să folosească Internet Explorer, au și mai mare nevoie de el. Practic, este vorba de utilizarea unui program dedicat care monitorizează sensibilitatea browserelor voastre și a altor programe la vulnerabilități. Dacă un atacator încearcă să exploateze o vulnerabilitate în browserul vostru preferat, un utilitar precum Malwarebytes Anti-Exploit previne atacul. Ca și tehnologie, unele browsere s-ar putea să incorporeze nativ astfel de algoritmi avansați de securitate, dar Internet Explorer cu siguranță nu se află pe acea listă.
Aparent, Malwarebytes Anti-exploit vă invită să faceți o investiție semnificativă. În realitate, versiunea gratuită a programului își atinge scopul foarte bine când vine vorba de protejarea securității Internet Explorer și a altor browsere.
Alte particularități ce nu trebuie neglijate
Asigurați-vă că aveți în permanență cea mai recentă versiune de Internet Explorer. Actualizările pentru IE vin prin intermediul Windows Update, deci ar fi bine să fiți sigur că nu ați dezactivat această componentă din Windows, dar nu cumva rula Windows 10 și actualizările sunt departe de a fi opționale. Chiar și după atâția ani, Internet Explorer este țina preferată a hackerilor, iar dacă nu aveți grijă să instalați soluțiile la vulnerabilități oferite de Microsoft, s-ar putea să aveți foarte mult de pierdut. În cel mai optimist caz, browserul și conexiunea la internet devin mai lente. În cel mai trist caz, cineva vă poate afecta fura datele de card pe care le-ați folosit săptămâna trecută pentru a plăti factura la curent.
Un alt sfat important ar fi să faceți tot posibilul să nu mai folosiți Internet Explorer. Dacă aveți un website sau două care nu vor să funcționeze decât pe IE, asigurați-vă că pentru orice alte nevoi online ați rămas la Chrome, Firefox sau chiar și Microsoft Edge.