Cum arată garajul în care mașinile sunt parcate de roboți [VIDEO]

de: George Stanciu
05 11. 2016

Dacă urăști momentul în care trebuie să-ți parchezi mașina, cu siguranță ți-ar plăcea ca o serie de roboți să facă asta în locul tău.

Când vine vorba de parcări, roboții par să ne dea clasă, iar asta nu e neapărat un lucru rău. Autoritățile din West Hollywood, California, spun că au economisit peste 1 milion de dolari datorită primei parcări controlate de roboți, care elimină procesul prin care trebuie să conduci în garaj, să mergi pe mai multe etaje până găsești un loc liber, să faci parcarea propriu-zisă, apoi să îți vezi de ale tale.

Singurul lucru pe care trebuie să îl faci într-o astfel de parcare este să urmărești o săgeată verde până ce ajungi într-un spațiu foarte mare de la parter, să oprești, apoi să încui mașina și să mergi acolo unde ai treabă. Roboții intră în acțiune și fac o parcare impecabilă a autovehiculului, undeva în interiorul parcării.

Acești roboți pot introduce mașinile în spații foarte strâmte, deoarece nu este nevoie să fie deschise ușile automobilului. 200 de spații de parcare în aceeași clădire ar fi avut nevoie de mult mai mult spațiu și ar fi poluat mai mult pe măsură ce șoferii căutau un loc de parcare.

Echipa de ingineri de la Unitronics, ce a creat acești roboți, spune că pot fi mutate 100 de mașini pe oră, iar că așteptarea pentru a fi returnată mașina este de cel mult 10 minute, iar menținerea unui timp cât mai scurt este critică. În Miami, un proiect asemănător a fost abandonat după ce posesorii de mașini au așteptat chiar și o oră pentru a le fi returnat automobilul.

În viitor, inginerii vor putea face ca astfel de roboți să lucreze cu mașinile autonome. Între timp, aceștia fac o treabă foarte bună și scapă oamenii de câteva dureri de cap.