Cum ar putea fi oprită suprapopularea

de: Andrada Bonea
13 11. 2016

Dacă nu îl știți pe David Attenborough după chip, probabil îl știți după voce. El este omul care a prezentat aproape toate documentarele științifice populare, iar ultima „operă” e mult-așteptatul Planet Earth II.

Când nu se ocupă cu asta, David colaborează cu organizații care au ca scop să ne salveze planeta. Una dintre cele mai controversate viziuni pe care cercetătorul naturalist a expus-o încă din 2013 este legată de problema suprapopulării: „Suntem o plagă pe Pământ. Nu e vorba doar de schimbările climatice, ci de spațiu și de locurile în care se poate crește mâncare pentru această hoardă imensă”.

Soluția, din punctul său de vedere, e să limităm pe cât posibil creșterea populației. Cea mai bună modalitate prin care am putea face asta ar fi acordarea sporită de atenție educației sexuale pe tot globul. De aemenea, Attenborough susține și drepturile femeilor: „Singura rază de speranță, și chiar și aceea e fragilă, e că oricând femeile primesc control politic asupra propriilor corpuri, când au dreptul de a vota, educație, îngrijire medicală potrivită, pot citi, au drepturi și lista poate continua, natalitatea scade și nu există excepții pentru asta”, i-a spus Attenborough lui Christopher Hooton de la The Independent.

Attenborough a vorbit și despre problema foametei, făcând o observație destul de intrigantă: problema foametei în țările precum Etiopia este cauzată și de suprapopulare. „Nu se pot descurca singuri, iar acesta nu e un lucru inuman de afirmat. E realitatea. Până umanitatea nu reușește să captele o viziune coordonată despre planetă, lucrurile vor deveni din ce în ce mai rele”.

Nu e clar cum vizează planurile sale de viitor țările în curs de dezvoltare, dar mesajul e simplu: „Nu putem să creștem la infinit populația, la nivelul la care crește azi, pentru că Pământul e finit și nu poți pune infinitatea în ceva finit. Dacă nu facem ceva în legătuă cu asta, atunci o va face lumea naturală: vom muri de foame”.