Cum ar arăta lumea dacă roboții ar ocupa jumătate din locurile de muncă

de: Andrada Bonea
15 02. 2016

Faptul că roboții vor ocupa locuri de muncă în mod natural destinate oamenilor nu mai e de mult timp un scenariu cu tente apocaliptice și conspiraționale.

Cea mai nouă profeție robotică vine de la Moshe Vardi, expert în știință computerizată la Universitatea Rice. Acesta crede că până în 2045, computerele vor putea face aproape tot ce face un om, iar rata șomajului va ajunge la 50%. Cele mai mari necunoscute în acest scenariu nu vizează nici știința, nici roboții, ci mai degrabă sociologia și economia. Cu alte cuvinte, Vardi (și nu numai el) au în vedere modul în care avansarea roboticii ne va afecta economia.

De exemplu, în cartea Rise of the Robots, Martin Ford scrie că nu ar fi imprudent să ne așteptăm la revolte printre muncitori. Mai degrabă decât să permită beneficiilor automatizării să fie capturate de Uber și Amazon, muncitorii ar găsi modalități prin care să răstoarne lucrurile. Desigur, alții nu sunt de acord cu viziunea lui Ford. E posibil și ca, pe măsură ce mașinăriile automatizează locurile de muncă, forța de lucru umană să se adapteze și să migreze către alte ramuri ale industriei. După cum scriu cei de la Gizmodo, potcovitul nu e o industrie chiar de luat în seamă la ora actuală, dar nici IT-ul nu era în 1930.

De exemplu, chiar dacă se estimează că în următorii 10 ani, roboții vor duce la dispariția a 70% dintre locurile de muncă, Shamsul Alam, președintele Agricultural Economists’ Association a Bangladesh, a spus că e de părere că automatizarea va crește productivitatea și că poate crea joburi în alte sectoare, compensând înlăturarea altora. Joburile low-end vor fi, într-adevăr, puse în fața unei scăderi considerabile a personalului uman. Totuși, Federația Internațională de Robotică extimează că roboții vor crea un milion de locuri de muncă de calitate înaltă, în următorii cinci ani, mai ales în sectorul sănătății și cel al mediului.

Pe măsură ce roboții devin mai inteligenți, mai rapizi și mai ieftini, vor fi capabili să realizeze cerințe care le depășesc pe cele repetitive, plictisitoare sau periculoase din diverse sectoare industriale. Potrivit previziunilor Boston Consulting Group, cel puțin 85% dintre „misiunile” care trebuie îndeplinite în industriile în care se folosesc deja roboți pot fi automatizate. Totuși, dat fiind faptul că țările sărace se bazează pe fabrici și pe agricultură, creșterea forței de muncă robotizate reprezintă un pericol real, potrivit Dhaka Tribune.