Cum am putea construi un oraș pe Marte

de: Andrada Bonea
20 01. 2016

Elon Musk, șeful Tesla, are planuri mari: vrea să colonizeze planeta Marte în viitorul nu tocmai îndepărtat. Nu este singurul care a luat în calcul ideea, dar dacă vrem să trăim cândva pe Marte, navele spațiale nu ar fi suficiente.

Din multe puncte de vedere, problema mutării pe Marte ține de „împachetare”. Am avea nevoie de multă mâncare, apă și materiale pentru a rămâne în viață, așa că am fi, cel mai probabil, un fel de țestoase care își cară casele după ele. De asemenea, am avea nevoie de infrastructură, de posibilitatea de a face agricultură și de străzi pentru transport. Cercetătorii de la Northwestern University, departamentul de Inginerie Civilă, au lucrat la un proiect neobișnuit, orientat chiar asupra acestei probleme: cum putem transforma Marte într-un oraș locuibil.

Într-o lucrare publicată pe ArXiv, Lin Wan, principalul cercetător, împreună cu alți colaboratori, a prezentat un proces de amestecare a solului marțian cu sulfură topită, până când se întărește. Speranța ar fi ca exploratorii să poată localiza și mina sulfura pe Marte. Odată ce sursa ar fi localizată, procesul ar deveni mai facil. „Cel mai ușor ne-ar fi să găsim o mină de sulf pe Marte. Altminteri, ar trebui să extragem sulful din săruri sulfate sau alte materiale. Amestecul ar trebui să fie ușor de făcut cu energie solară, iar ultimul pas ar implica să îi dăm formele dorite. În viziunea mea, vom combina procesele cu cele de printare 3D”, a explicat Wan pentru Gizmodo.

Totuși, ideea de beton marțian nu a fost testată în sensul real al cuvântului. Experții cred că betonul pe Marte ar fi de trei ori mai dur, grație gravitației mai slabe. „Singurul factor care ne-ar limita ar fi temperatura mare sau rezistența la foc. Dacă astronauții ar construi o cameră cu beton marțian și ar umple-o cu oxigen, apoi s-ar apuca de gătit și ceva ar lua foc din întâmplare, e o șansă ca pereții să se topească. Așadar, avem nevoie de tehnici inteligente și de protecție, pentru a preveni asta”, a mai spus Wan.

Desigur, construirea unui oraș e doar o parte a provocării. Poate una și mai mare e reprezentată de trăitul efectiv în el. Înainte să fie posibil, există și alte obstacole care nu pot fi neglijate: cum am regla temperatura? Cum am crește lucruri comestibile? Cum am face rost de aer respirabil, apă curată și mâncare proaspătă? Prin urmare, momentan nu avem decât o idee îndrăzneață, care poate va fi pusă în practică la un moment dat.