Craterul asteroidului care a ucis dinozaurii va fi excavat de oamenii de știință

de: Horia Despa
07 03. 2016

După cum deja se știe, știința a demonstrat că dinozaurii au fost uciși de impactul unui asteroid uriaș acum 65,5 milioane de ani. Azi, cercetătorii vor să descopere cum a evoluat viața după acel impact apocaliptic.

Deși nu se poate ști cu siguranță dacă faimosul impact survenit în Golful Mexic acum 65,6 milioane de ani a ucis cu certitudine dinozaurii, majoritatea dovezilor descoperite de biologi și alți cercetători duc către această concluzie. Totuși, noile cercetări nu vor să confirme această certitudine ci, mai degrabă, să descopere ce s-a întâmplat imediat după impactul devastator.

Pe 1 Aprilie, o expediție formată din oameni de știință va fi organizată pentru a face excavări în interiorul craterul asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor și a schimbat clima planetei pentru mii de ani. Chiar și așa, la finalul Cretacicului viața nu a dispărut, ci a evoluat sub o altă formă, ducând inevitabil la dominația mamiferelor și, într-un final, a omului.

Echipa va căuta mostre de ADN, microfosile și schimbări găsite în rocile aflate în mai multe straturi geologice, pentru a studia atât impactul asteroidului propriu-zis cât și efectul acestuia asupra faunei care era obligată să trăiască într-un mediul devenit ostil peste noapte.

Zona ideală pentru excavații ar fi la adâncimea de 800-1,700 de metri, în buza interioară a craterului. Cercetătorii vor să vadă nu doar care ar fi efectele imediate a unui astfel de impact devastator, dar și dacă alte forme de viață precum microbii s-au putut înmulți în imediata zonă pentru a aduce regiunea la viață. Cum în jur se puteau găsi doar depozite de sulf și fier, e posibil ca singurele astfel de forme de viață să se fi hrănit doar cu aceste elemente chimice și nu cu cele deja cunoscute precum carbonul și hidrogenul.

Excavările vor dura aproape două luni, timp în care cercetătorii vor sustrage mostrele necesare pentru a studia cât de mult a putut rezista viața în cele mai imposibile condiții pentru a o susține Evident, concluziile trase de pe urma acestei expediții se vor putea aplica și în spațiu, acolo unde viața întâlnește același context potrivnic și, totuși, ar putea să se nască.