Context Graph al Mozilla face navigarea pe internet mai inteligentă

de: Andrada Bonea
08 07. 2016

Google e cel mai bun instrument în situațiile în care căutăm diverse informații pe Internet. Procesul e mai mereu același: intrăm pe un site, citim ce scrie acolo, apoi, dacă simțim nevoia de și mai mult context, dăm click pe butonul de „Back”, găsim alt site și repetăm seria de acțiuni.

Mozilla vrea să dea o eficiență sporită navigării pe internet, și se pare că mizează pe un sistem numit Context Graph. Practic, scopul sistemului este să asigure utilizatorilor recomandări de site-uri pe care să le acceseze, în funcție de ceea ce citești în momentul respectiv. Dacă ai folosit vreodată StumbleUpon, ideea din spate este aproximativ aceeași.

Prin urmare, cuvântul-cheie este „context”. Funcția de căutare a Firefox va furniza o serie de informații relevante, în această categorie intrând comportamentul tău precedent în browser și localizarea, pentru a-ți oferi sugestii potrivite intereselor tale. În prezent, Mozilla testează sistemul pe un grup de voluntari, iar Nick Nguyen, videpreședintele Firefox, a sugerat într-un post pe blog că această personalizare nu ar trebui să reprezinte o amenințare pentru controlul sau intimitatea utilizatorilor.

La fel cum Facebook sau anumite site-uri îți oferă sugestii de articole pe care să le citești în funcție de ceea ce te interesează în mod uzual, același principiu s-ar aplica pentru tot internetul. „De exemplu, dacă înveți cum să faci ceva nou, cum ar fi să repari o bicicletă, butonul de forward ar trebui să te ajute să înveți cum să faci asta, bazându-te pe experiențele oamenilor care au trecut prin același lucru”, notează Nguyen.

Mozilla a lansat funcția Test Pilot, numită Activity Stream, care îți arată cum ar funcționa Context Graph dacă ar fi implementată la scară mare. Cei de la Mozilla admit că nu știu dacă Context Graph va fi bine primită, dar ideea e interesantă. Dacă vrei să o testezi, accesează Activity Stream.