Computerul care ți-ar putea prezice moartea

de: Andrada Bonea
04 04. 2016

Faptul că oamenii au o fascinație inexplicabilă pentru moarte și o dorință cel puțin la fel de inexplicabilă de a o prezice nu e chiar o noutate.

Cercetătorii din Marea Britanie lucrează la un program care să poată, cu ajutorul unor cantități industriale de date, să prezică foarte precis acest moment nefast. Echipa de la Universitatea East Anglia au primit un milion de dolari drept anul acesta, tocmai pentru a pune bazele proiectului. „Vrem să dezvoltăm elemente de software care folosesc date colectate de experții în sănătate, pentru a prezice longevitate”, a explicat Elena Kulinskaya, profesor de știință computerizată și conducător al studiului pentru Daily Mail.

Aparent, pentru aducerea la viață a programului vor colabora experți din mai multe domenii. Potrivit lui Kulinskaya, echipa vrea să identifice factorii-cheie care influențează longevitatea, inclusiv bolile, stilul de viață și obiceiurile nesănătoase precum fumatul. De asemenea, echipa de la UEA crede că, dacă oamenii vor ști exact când mor, vor fi capabili să ia decizii financiare mai bune, mai ales în pragul pensionării. „Pentru a-ți plănui retragerea și pentru a înțelege cât poți cheltui, e important să ai o idee despre speranța de viață”, a mai explicat Kulinskaya.

Poate că o astfel de idee sună puțin morbid, dar să nu uităm că, în 2012, guvernul englez a lansat proiectul care implică 100.000 genomuri. Scopul său e de a colecta informații genetice de la acest număr copleșitor de oameni, pentru a identifica ce anume crește riscurile de îmbolnăvire. Pe de altă parte, Kulinskaya a spus că nu vor fi folosite aceste date genetice pentru proiectul UEA, dar informațiile vor fi disponibile pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care se ocupă cu asigurările de sănătate.