Codemoji, jocul Mozilla care îți explică practic ce este criptarea datelor

de: Alexandru Puiu
30 06. 2016

Criptarea datelor a fost un subiect foarte arzător în ultimul an, cu toate că foarte mulți internauți nu sunt foarte siguri de utilitatea sa. Prin intermediul Codemoji, Mozilla speră să remedieze situația.

Deși am auzit cu toții câtă presiune a fost pusă pe Apple la începutul acestui an din cauza faptului că au refuzat să decripteze un smartphone, puțini au înțeles de ce nu a putut gigantul din Cupertino să facă acel gest, și de ce astfel de evenimente pot avea repecusiuni globale, ce ne afectează pe toți. În definitiv, nu degeaba au anunțat cu surle și trâmbițe cei de la WhatsApp criptarea end-to-end a mesajelor în interiorul popularei aplicații de chat.

În altă ordine de idei, merită avut în vedere faptul că această tehnologie nu este atât de abstractă pe cât ați crede. Ne lovim zilnic de criptarea datelor, iar companii importante din industria IT, precum Apple, Google sau Mozilla fac eforturi semnificative pentru a ne ajuta să ne protejăm informațiile personale prin criptare.

Cel mai recent efort în această direcție vine de la Mozilla prin lansarea unui joc online intitulat Codemoji. Acesta este complet gratuit și poate fi accesat de pe desktop sau mobile la această adresă. Într-o manieră foarte distractivă și interesantă, Codemoji vă explică prin câțiva pași simpli ce înseamnă criptarea datelor și, mai ales, care sunt avantajele practice ale acestui standard. ,,Mozilla a creat Codemoji împreuncă cu prietenii noștri de la TODO din Turin, o agenție italiană creativă de design. Scopul nostru: Să educăm internauții în privința cifrurilor și a bazelor criptării.” Astel au descris cei de la Mozilla noul joculeț.

Într-o perioadă în care tot mai multe guverne din diverse colțuri ale lumii pun presiune pe operatorii de internet și companiile din IT să slăbească standardele de criptare, Codemoji vă permite să mascați un mesaj tastat de voi folosind un emoticon, în timp ce o persoană de la capătul celălalt al firului care va primi respectivul mesaj trebuiă să ghicească emoticonul folosit, altfel nu va putea decripta mesajul. Deși s-ar putea să nu pară foarte atractiv în teorie, acest joc trebuie încercat.