Cercetătorii ar putea să creeze inimi folosind celule din piele

de: Bogdan Cristea
14 03. 2016

O echipă de cercetători americani a reușit să genereze țesut cardiac cu ajutorul unor banale celule din piele.

Una dintre marile probleme ale medicilor în ceea ce privește transplanturile este lipsa de organe și reticența multor persoane când acest subiect este adus în discuție. Însă o nouă realizare a unor cercetători din Statele Unite i-ar putea face pe aceștia să spere că, în viitor, nu vor mai fi nevoiți să apeleze la donatori de fiecare dată. Asta deoarece americanii au reușit să creeze țesut cardiac funcțional pe baza unor celule stem, care la rândul lor au fost obținute din celule epiteliale.

Unul dintre cele mai importante lucruri este că noua tehnică permite construirea țesutului folosind materialul celulare al primitorului de organ. După cum scrie publicația CNET, asta înseamnă o reducere a riscului ca organismul să respingă transplantul. Desigur, celulele au nevoie și de un cadru pe care să se dezvolte și care să le dea formă. Conform declarațiilor unei persoane implicate în recentul proiect, acest cadru trebuie să suporte funcția cardiacă, celule cardiace specializate și un mediu în care celulele să se poată înmulți.

Cadrul, cunoscut, de asemenea, drept matrix extracelular, nu a fost crescut, ci obținut de la 73 de inimi considerate insuficient de bune pentru a fi transplantate. Oamenii de știință au folosit un detergent pentru a înlătura toate celulele vii, inclusiv pe cele care ar putea oferi un răspuns imunologic, păstrând doar matrixul. Pentru repopulare, echipa a folosit, de asemenea, o metodă cu ajutorul căreia celulele epiteliale reveneau la stadiul de celule stem, mai eficientă decât manipularea genetică. Ulterior, celulele stem dădeau naștere unui țesut muscular cardiac.

Mușchii obținuți au fost introduși în matrixul extracelular, unde s-au dezvoltat și au dobândit capacitatea de a se contracta. Inima aflată în dezvoltare a fost plasată după aceea într-o soluție specială, pentru a reproduce condițiile în care funcționează organul în mod normal, iar după 14 zile deja apăruseră anumite regiuni care se contractau normal dacă erau stimulate electric.

În prezent, echipa lucrează la crearea unui țesut care poate înlocui anumite secțiuni ale inimii afectate de un stop cardiac, îmbunătățind, în același timp și metodele prin care pot fi generate mai multe celule. Aceștia sunt, totuși, conștienți de faptul că mai au mult de lucru până când vor putea să regenereze un organ întreg.