Cele mai mari achiziții Microsoft înainte de LinkedIn

de: Bogdan Cristea
22 06. 2016

Microsoft a cheltuit zeci de miliarde pe parcursul anilor pentru a dobândi statutul de care se bucură în prezent.

Microsoft a cumpărat LinkedIn după ce a convenit să plătească 26,2 miliarde de dolari pe rețea socială pentru profesioniști. Într-o postare pe blog, Microsoft a anunțat că va plăti 196 de dolari pentru fiecare acțiune LinkedIn şi că va finanța tranzacția prin emiterea de obligațiuni.

Operatorului site-ului de socializare destinat profesioniștilor își va păstra brandul, cultura și independența, iar director general va rămâne Jeff Weiner. Acesta va fi subordonat directorului general al Microsoft, Satya Nadella.

LinkedIn este, fără îndoială, cea mai importantă achiziție din istoria gigantului din Redmond, însă nu este prima compania pentru care Microsoft a plătit o sumă uriașă de bani. Astfel, lista de mai jos include cele mai mari cinci achiziții efectuate de Microsoft înainte de a cumpăra LinkedIn.

Skype

Pentru a intra în posesia Skype, care în anul 2011 domina, mai mult sau mai puțin, piața de servicii VoIP, oficialii Microsoft au fost nevoiți să scoată din buzunare aproximativ 8,5 miliarde de dolari. Asta face din Skype a doua cea mai scumpă companie cumpărată vreodată de Microsoft. Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar Skype are parte în ziua de azi de câțiva competitori extrem de puternici, printre care se numără și Facebook Messenger.

Nokia

În februarie 2011, Nokia a ajuns la un acord cu Microsoft ca telefoanele sale să ruleze Windows Phone, sistemul de operare pe care-l dezvolta gigantul din Redmond. Nokia rămânea lider mondial la numărul total de telefoane vândute, dar nu unde conta. Nokia nu mai exista în categoria telefoanelor inteligente, acolo de unde veneau banii. De asemenea, Windows Phone era un sistem de operare la început de drum, care nu avea aplicații destule și mai avea nevoie de timp.

Într-un articol din „New York Times” se confirma faptul că Nokia avea un plan B în caz că afacerea cu Microsoft nu se concretiza, iar rezultatele din Windows Phone întârziau să apară. Potrivit unor reprezentanți ai Nokia, care au lucrat la proiectul confidențial, o echipă a luat telefoanele Lumia și au rulat Android pe ele, modificându-le pentru o asemenea misiune.

Acest lucru se întâmpla cu mult înainte ca Nokia şi Microsoft să semneze vânzarea diviziei mobile a finlandezilor pentru suma de 7,6 miliarde de dolari, în 2013. În acel an, cele două companii încheiau un contract în urma căruia divizia de mobile plus alte 8.500 de patente au fost transferate către Microsoft.

Aquantive

Aquantive este o companie de publicitate online pe care pentru care Microsoft a plătit în jur de 6,3 miliarde de dolari. Până în 2011, aceasta a fost cea mai mare achiziție efectuată de Microsoft.

Mojang

Microsoft a cumpărat Mojang, producătorul cunoscutului joc Minecraft, în 2014, pentru 2,5 miliarde de dolari. Este prea devreme să spunem dacă aceasta a fost o achiziție inspirată, însă este clar că popularitatea Minecraft a crescut în mod constant în ultima perioadă, jocul depășind 100 de milioane de copii vândute pe toate platformele.

Visio

Visio, o companie producătoare de software, a fost cumpărată de Microsoft în schimbul a 1,5 miliarde de dolari. Acum, la 15 ani distanță, Visio este un program pe care Microsoft l-a inclus în kit-ul Office.