Cel mai mare telescop din lume este gata, după 20 de ani de lucru

de: George Stanciu
03 11. 2016

Cel mai mare telescop din lume, Telescopul Spațial James Webb, a fost terminat recent, iar acum va intra în faza de testare, înainte de a fi lansat.

Anunțul cu privire la terminarea lucrărilor la acest telescop a fost făcut de NASA pe 2 noiembrie, ce a transmis și faptul că telescopul va intra într-o fază de testare, ce va dura doi ani. Astfel, cel mai mare telescop din lume se va lansa în spațiu în octombrie 2018.

Construcția telescopului a durat 20 de ani, iar anunțul a fost făcut de către administratorul NASA; Charles Bolden, ce a susținut o conferință de presă pentru a anunța rezultatul. Telescopul are 18 oglinzi de dimensiuni mari, care vor capta lumină infraroșie, fiind așezate în spatele unui scut solar de dimensiunile unui teren de tenis.

Telescopul spațial James Webb este considerat succesorul celebrului telescop Hubble. Noua creație va fi mult mai puternică decât cea actuală, din două motive: în primul rând, acesta va fi cel mai mare telescop spațial cu oglinzi, iar în al doilea rând, este creat special pentru a capta lumină infraroșie, un capitol la care Hubble nu stă foarte bine.

Captarea luminii infraroșii este dificilă, pe mai multe planuri. Pentru că atmosfera Pământului strălucește în infraroșu, astfel de măsurători nu se pot face de la sol. De asemenea, Hubble emite căldură proprie, astfel că ar exista interferențe la captarea luminii infraroșii.

Pentru că telescopul James Webb va funcționa la temeperaturi aproape de 0 absolut, și va fi așezat în punctul spațial Lagrange 2, direct în spatele Pământului, din perspectiva Soarelui, acesta va fi protejat de emisia de raze infraroșii venite din direcția Soarelui. De asemenea, scutul solar va proteja telescopul de căldura venită dinspre ambele corpuri cerești.

Telescopul va putea să observe primele galaxii din Univers, dar va observa și sisteme planetare ce abia se formează, notează space.com.