Cea mai valoroasă culoare din lume, folosită cu 1800 de ani mai devreme decât se credea inițial

de: George Stanciu
16 09. 2016

Indigoul, cea mai valoroasă culoare din lume și cea pe care o găsim astăzi în blugii pe care îi purtăm zilnic, era folosită încă de acum 6200 de ani în Anzi.

Una dintre cele mai importante invenții ale civilizației noastre a fost fabricarea textilelor, oamenii având posibilitatea de a țese și de a colora haine. Arta țesătoriei a fost crucială și pentru pescuit, iar pentru imperiile sud-americane a fost importantă în cadrul sistemului de scris Quipu. Manuscrisele erau de fapt tapiserii de mari dimensiuni unde era țesută orice informație importantă.

O nouă descoperire ne indică faptul că oamenii din America de Sud au fost și primii care au folosit culoarea albastru indigo pentru bumbac. Culoarea, folosită și astăzi, este una dintre cele mai populare și valoroase din lume.

Arheologii au găsit urme de indigo pe țesături de bumbac descoperite în Huaca Prieta, din Peru. Zona de la poalele munților Anzi a fost o așezare preistorică de fermieri și pescari, oamenii ajungând pentru prima dată aici acum 14.500 de ani.

În interiorul unei coline construite în scop ceremonial, arheologii au descoperit două bucăți de material, datând de acum 6.200 și 6.000 de ani. În urma unor analize chimice și spectrografice, au fost descoperite urme de indirubin și indigotin, elemente-cheie în producerea culorii indigo.

Deși nu se știe exact ce plante au folosit oamenii de atunci pentru a crea culoarea indigo, cel mai probabil aceștia au lucrat cu indigofera, o plantă nativă ce se găsesște în regiune, așa cum relatează și arstechnica.com.

Știm deja că indigoul a fost folosit și de alte civilizații antice, mai ales în Egipt și în China. Cu toate acestea, primele exemple de folosire a culorii indigo în Antichitate datează de acum 4.400 de ani.

În imaginea din articol se poate vedea modul complex în care țesătura a fost creată, folosind alb, maro și indigo. Firește, având în vedere vechimea materialului, este de înțeles că nuanța de indigo nu mai este la fel de vibrantă.