Ce secrete ascund craterele planetei Ceres

de: George Stanciu
16 12. 2016

Planeta Ceres, aflată în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, are câteva secrete destul de interesante pentru oamenii de știință.

În trecut, pe Ceres au fost descoperite câteva pete luminoase, care au atras atenția comunității științifice. Cu toate acestea, noua descoperire o reprezintă zonele întunecate, mai multe cratere care, prin poziția lor, nu au parte niciodată de lumină solară.

Astronomii au descoperit că cel puțin unul dintre aceste cratere întunecate are apă, sub formă de gheață. Zonele luminoase au atras atenția celor de la NASA încă din 2015, când nava spațială Dawn a început să apropierea de planeta pitică. Zonele luminoase descoperite păreau a fi compuse din gheață, dar nava a dovedit că acestea sunt porțiuni masive acoperite de sare.

Cu toate că n-a fost să fie în ceea ce privește petele luminoase, zonele întunecate oferă ceva mai multă speranță. Se pare că apa există pe Ceres, înghețată, doar că a fost ascunsă până acum. Norbert Schorghofer, de la University of Hawaii, a prezentat cercetările efectuate cu privire la regiunile umbrite ale planetei, pe care le consideră ”cel mai întunecat secret”.

Acesta arată că ”sunt peste 600 de regiuni întunecate pe Ceres”, afirmând că astfel de zone sunt ”asociate cu craterele din apropierea polilor planetei”. Deoarece există astfel de regiuni întunecate constant, la acestea neajungând lumina solară, sunt considerate ”capcane reci”, deoarece atrag vapori de apă, transformându-i în gheață.

În timpul unui zbor pe deasupra polului nord al planetei, nava Dawn a reușit să observe craterul PSR2, descoperind o fâșie uriașă de gheață. Până acum, acesta este singurul crater întunecat în care s-a putut privi, dar Schorghofer consideră că alte depozite luminoase din astfel de zone sunt tot apă.

Încă nu se știe de unde provine apa de pe suprafața planetei Ceres, deși este posibil ca zonele întunecate să aibă o legătură cu cele luminoase. Astronomii cred că bucățile de sare au fost excavate dintr-un strat de sub suprafață, în timpul unor impacturi cu alte corpuri cerești. Aceste evenimente ar fi produs eliberarea apei în zonele luminoase, de unde s-a evaporat, lăsând în urmă sarea, și transformându-se în gheață când au ajuns deasupra zonelor întunecate, arată gizmodo.com.