Ce s-ar putea întâmpla cu creierul astronauților care merg pe Marte

de: Andrada Bonea
10 10. 2016

Astronauții NASA care ajung pe Marte ar putea dezvolta deficiențe cognitive și simptome specifice demenței, din cauza expunerii la radiații cosmice. 

Planul NASA de a trimite oameni pe Marte în următorii 20 de ani e unul dintre cele mai ambițioase, dar pericolele unei călătorii atât de lungi nu pot fi scăpate din vedere. Dincolo de celelalte riscuri, un nou studiu publicat în Scientific Reports tratează în special efectele adverse pe care radiațiile cosmice le-ar avea asupra creierului uman.

Oamenii de știință au făcut teste pe rozătoare, pe care le-au supus unor radiații similare (oxigen ionizat și titan) în laboratoarele NASA. Apoi, le-au scanat creierele și le-au analizat, pentru a stabili exact care ar fi efectul pe termen lung. La șase luni după expunere, au observat deteriorări neuronale importante și inflamații în creier. Mai clar, s-a sesizat o descreștere a numărului dendritelor și spinilor dendritici, care creează sinapse. Astfel, transmiterea semnalelor de la o celulă cerebrală la alta era înteruptă în anumite locuri.

Aceste daune au fost asociate cu performanțele slabe într-o serie de sarcini care le-au fost administrate la 12-24 de săptămâni după expunerea la radiații, cu scopul de a le fi evaluate memoria și capacitatea de învățare. Acest lucru sugerează că radiațiile cosmice ar putea produce disfuncții cognitive și, în cel mai rău caz, demență.

Oamenii de știință sunt îngrijorați și în privința faptului că radiațiile par să întrerup procesele care îi ajută pe oameni să își țină temerile în frâu. În cadrul experimentelor, rozătoarele au avut o tendință pronunțată de a-și aminti asocieri neplăcute și de a se simți anxioase. Având în vedere faptul că o călătorie până pe Marte și înapoi ar dura trei ani, paranoia astronauților ar putea fi o problemă serioasă, potrivit lui Charles Limoli de la Universitatea din California, principal autor al studiului, citat de IBM Times.