Ce este bacteria E.coli și cum ne putem feri de ea

de: Andrada Bonea
18 02. 2016

În urmă cu aproximativ două săptămâni, mai mulţi bebeluşi din Argeş au fost internaţi de urgenţă în spital după ce au fost infectaţi cu bacteria Escherichia coli, iar doi dintre ei au murit. Poate că este timpul să aflăm ce e bacteria E.Coli și cum ne putem feri de ea.

Escherichia coli (E. coli)  se găseşte în mod obişnut în tubul digestiv al oamenilor şi animalelor şi se transmite prin contactul direct cu persoane bolnave sau prin consumarea de alimente contaminate. Potrivit medicilor, nu toate formele de E. coli determină complicații și nu oricine e vulnerabil în fața ei. Bebeluşii sunt mai susceptibil să dezvolte o infecţie severă cu E. Coli, pentru că organismul nu a avut suficient timp să formeze anticorpi.

Ce e bacteria E.coli

E. coli e o bacterie care determină aproximativ 80% dintre cazurile de infecţie a aparatului urinar, spun medicii. E-coli există şi în apă sau carne, fructe şi legume crude, sau lapte nefiert. La fel ca virusul hepatic, E. coli se poate transmite şi prin atingerea mâinilor murdare. Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută, notează Mediafax. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalităţii de 3-5%.

Cele mai multe tulpini ale bacteriei sunt inofensive, dar există şi excepţii, cum ar fi tulpina EHEC-enterohemoragie E COLI, care provoacă toxiinfecţii alimentare severe. Printre simptomele acestei boli se numără diareea, febra, vărsăturile şi crampele abdominale.

„Bacteria afectează vasele de sânge, provocând hemoragie la nivelul organelor interne. Boala afectează rinichii, dar se manifestă şi a nivelul intestinului, provocând diaree. Bacteria începe să lucreze în câteva zeci de ore, maxim 48 de ore de la infectare. Cei mai mulţi pacienţi se pot vindeca după zece zile, însă, în anumite situaţii, infecţia poate duce la sindrom uremic hemolitic (SUH ), care poate fi mortal”, explică Ion Mihail, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea pentru Adevărul.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius, care poate lipsi în formele ușoare ale bolii, vărsăturile alimentare, care cauzează deshidratare, precum şi colicile intestinale. Măsurile de protecţie includ spălarea temeinică a mâinilor după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc), spălarea fructelor și legumelor proaspete, tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 de grade Celsius timp de două minute în interiorul cărnii), depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea tocătoarelor diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente,  fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum, evitarea manipulării în condiţii de igiena precară a alimentelor.