Cât de relevante sunt realitatea virtuală și realitatea augmentată pentru jocurile video

de: Bogdan Cristea
27 09. 2016

În cadrul evenimentului Dev Play, unul dintre subiectele discutate a fost relevanța realității virtuale și a realității augmentate pentru jocurile video.

Anul acesta, după cum probabil știți, am avut parte de lansarea a două dispozitive pentru realitate virtuală extrem de importante: HTC Vive și Oculus Rift. După succesul comercial din faza inițială, însă, vânzările se pare că au stagnat. Acei ”early adopters” au achiziționat kit-urile respective, însă consumatorii de rând au dat impresia că nu sunt interesați de experiențele oferite de Vive și Rift. În aceste condiții, foarte mulți oameni au început să pună sub semnul întrebării relevanța realității virtuale și a realității augmentate pentru jocurile video.

Subiectul acesta a fost discutat și la evenimentul Dev Play, de către Ovidiu Gheorghe Mobile VR Producer la Ubisoft România, Mihai Pohonțu, vice-președinte Samsung, Josh Naylor, senior evangelist la Unity Technologies, și Scott Humohries, cel care, până în luna iulie a acestui an, a ocupat funcția de Executive Producer în cadrul Disney Interactive.

În ceea ce privește nevoia de realitate virtuală, Mihai Pohonțu este de părere că totul are legătură cu nevoia noastră de a crea universuri. ”Orice tehnologie care ne permite să călătorim către un alt univers este o evoluție importantă. Crearea unor lumi realiste este o parte a evoluției”, a menționat acesta. Mai mult decât atât, dacă ar fi să ne luăm după vorbele lui Josh Naylor, toată casa noastră va putea oferi o experiență virtuală în viitor.

Însă, în ciuda optimismului unora, dispozitivele pentru realitate virtuală încă nu au fost adoptate la scară largă. Din câte se pare, cei mai mulți sunt de părere că oamenii vor experimenta la început realitatea virtuală cu ajutorul telefoanelor mobile. ”Este o modalitate mai ușoară și mai rapidă”, a specificat Ovidiu Gheorghe. ”În ceea ce privește jocurile, încă sunt multe lucruri pe care le mai putem face. Strategia Samsung este de a îmbunătăți puterea de procesare pentru a egala PS4 până în anul 2020”, a specificat Mihai Pohonțu. Astfel, peste 4 ani, accesorii precum Samsung Gear VR ar putea oferi o experiență la fel de bună precum ultima consolă a celor de la Sony. Pentru moment, însă, există numeroase probleme care trebuie rezolvate, precum cele cu interfața.

Când vine vorba de jocuri, Josh Naylor a adus în discuție și importanța dezvoltatorilor. ”Poți crea experiențe mult mai reușite decât cele care te impresionează pe moment”. Un bun exemplul este simulatorul de roller-coaster, pe care multă lume l-a încercat, dar care nu a reușit să-i convingă pe mulți să cumpere o pereche de ochelari pentru realitate virtuală. Cât despre portarea jocurilor, Naylor este de părere că aceasta nu va funcționa niciodată, fiind necesară crearea de noi experiențe pentru realitatea virtuală.

Una dintre ultimele teme abordate a fost viitorul pieței. Conform participanților, cele mai mari provocări vor fi reprezentate de educarea publicului în legătură cu viitoarele dispozitive și ușurarea accesului la acestea. Doar în acest fel, piața se va putea dezvolta, iar realitatea virtuală și cea augmentată vor putea rămâne relevante pentru jocurile video.