Românii sunt grozavi în IT, dar nu și inovatori: care sunt motivele reale
România are mai mulţi ingineri IT pe cap de locuitor decât SUA, India, China sau Rusia, iar asta nu e tocmai o noutate. Dacă ne-am raporta la numere, ai putea avea impresia că avem capacitatea de a lansa un nou Facebook. Și totuși, există o serie de probleme, pe care cei de la Forbes le-au trecut în revistă.
Sectorul IT a crescut impresionant în ultimii ani. Invest România, un site guvernamental, susţine că are în prezent o creştere de 9%, iar previziunile spun că creşterile vor ajunge până la 4,5 miliarde de dolari până în 2020. „Dar, în timp ce ţara abundă în ingineri, iar creşterea sectorului este puternică, ceea ce lipseşte sunt inovatorii şi oamenii ce produc”, explică Stephen McGrath pentru Forbes.
Există mai multe opinii despre ce se întâmplă în industria românească. Unii zic că România are o mulţime de dezvoltatori tehnici buni, dar se chinuie să lanseze afaceri îndrăznețe. „În opinia noastră, motivul pentru care România nu are ”oameni de produs” sau inovatori are de a face cu un sentiment naţional de aversiune faţă de risc. Spre deosebire de Silicon Valley din Londra, specialiştii din România sunt încurajaţi mai degrabă să rămână la ceea ce este actualmente un produs sau o soluţie, nu să exploreze gândirea laterală”, afirmă Marius Gaină, care lucrează pentru un site de jocuri de noroc, GoWild.
„Câteva decenii de comunism și-au lăsat amprenta asupra spiritului competitiv sau capitalist, care ar permite în mod natural un startup”, notează cei de la Forbes, în continuare. Sistemul de învăţământ al ţării este, de asemenea, menționat ca un factor care a contribuit la situația de față. Stilul favorizat de sistemul educaţional românesc este memorarea unei serii de informații, în timp ce gândirea creativă, critică sau laterală nu beneficiază de asemenea atenţie. Putem fi cu toții de acord că e un mare adevăr.
Nu puteau fi omise nici teama naţională de eşec, lipsa accesului la finanţare, lipsa de marketeri buni şi o lipsă de analişti de afaceri cu cunoştinţe adecvate pentru a ghida un startup pe o piaţă. „Eu cred că cei mai mulţi dintre dezvoltatorii buni lucrează în corporaţii şi companii mari pentru externalizarea soluţiilor IT pentru terţi. Ei fac un compromis în fiecare zi pentru un salariu decent, fără teama de ziua de mâine”, a explicat Ionuţ Alexandru, fondatorul companiei hardware VisionBot.
În jur de 90% din specialiştii sectorul IT din România muncesc pentru companiile străine. Deşi acest lucru este benefic pentru economia ţării, constituie o piedică în inovare şi dezvoltare. ”Pe scurt, România luptă acum să treacă de la outsourcing la inovare”. Romanian Startups, un grup online cu peste 13.000 de angajați în IT, antreprenori şi jurnalişti tehnici a realizat un sondaj, prin care urmăreau să stabilească dacă România are o problemă în domeniul inovării. Din 255 dintre cei care au participat la sondaj, 202 au fost de acord că problema este reală.
Un alt raport, Brainspotting, a relevat faptul că 53% dintre muncitorii IT din Romania aleg angajatorii după pachetul salarial şi beneficii, iar 12% oferă prioritate pentru un mediu de lucru creativ şi dinamic. „Cred că românii trebuie să fie mai optimişti în demararea unor proiecte inovatoare. Aceştia ar trebui să fie mai deschişi pentru a discuta idei, nu să le ţină în secret. Pot să înţeleg de ce ei ţin în secret o idee, pentru că în cazul României, oamenii sunt reticenţi în a împărtăşi idei. Sunt diferite motive: frica oamenilor de furtul intelectual este principalul lucru, teama de ridicol este al doilea. Dar ei trebuie să spargă acest zid”, a declarat Mircea Goia, proprietarul site-ului Romanian Startups. România a fost lentă în tranziţia de la comunism la capitalism, iar sectorul său de tehnologie, din nenumarate motive, pare să sufere o soartă similară.